Británia potrebuje jadro. Pre vlastnú bezpečnosť a klimatické ciele

0
69

Jadrová energia má stále kľúčovú úlohu pri udržiavaní rozsvietených svetiel v Británii a znižovaní emisií uhlíka, povedal nový britský minister energetiky.

Jadrovým priemyslom otriasla absencia akéhokoľvek záväzku voči jadrovej energii v manifeste Konzervatívnej strany pred všeobecnými voľbami v júni 2017. Ale poslanec Konzervatívnej strany Richard Harrington, ktorý po voľbách prešiel z funkcie ministra pre dôchodky do funkcie ministra energetiky, uviedol, že jadrová energia hrá stále „veľkú úlohu“ pri udržiavaní energetickej bezpečnosti Spojeného kráľovstva a plnení cieľov v oblasti klímy.

Jeho komentáre na konferencii o jadrovom priemysle v Londýne prišli niekoľko dní po tom, ako Národný kontrolný úrad kritizoval vládu za „riskantnú a nákladnú“ dohodu s francúzskou spoločnosťou EDF o výstavbe prvých nových reaktorov na Hinkley Point C v grófstve Somerset,. EDF tento týždeň potvrdila, že uskutočňuje revíziu nákladov a harmonogramu projektu Hinkley po tom, čo správa vo francúzskom denníku Le Monde uviedla, že rozpočet vo výške 18 miliárd libier (približne 20 miliárd) by sa mal zvýšiť o 1 miliardu až 3 miliardy € a očakávané dokončenie posunúť o dva roky do roku 2027.