Kazachstan odštartoval svoju cestu k „Slnku na Zemi“. Skončil prvú etapu spúšťania vlastného tokamaku

0
88

Národné jadrové centrum Kazachstanu dokončilo prvú etapu spúšťania kazašského tokamaku na testovanie materiálov (KTM). Je to reaktorajadrovej syntézy, ktorý vyvinuli spoločne s Ruskom.

KTM bude slúžiť na testovanie materiálov pri teplote ekvivalentnej výkonu 20 MW na meter štvorcový, ktorý spĺňa parametre energetického zaťaženia pre budúce termojadrové reaktory. Prvý plazmový výboj bol dosiahnutý začiatkom júna 2017. „Sme radi, že sme dosiahli hlavné ciele spúšťania,“ povedala vedecká vedúca spúšťania Irina Tažibajeva.

Cieľom prvej etapy fyzického spúšťania bolo uskutočniť funkčné a dodržovacie testy štandardných systémov KTM pred ďalšími testami v októbri. V máji podpísali krajiny ako Rusko, Kazachstan, Bielorusko, Arménsko, Kirgizsko a Tadžikistan medzivládnu dohodu o spoločnom používaní tokamaku KTM.

O dva týždne neskôr – v júni 2017 – organizácia Medzinárodného termonukleárneho experimentálneho reaktora (ITER) podpísala dohodu o spolupráci s Kazachstanom, ktorá zahŕňa prístup k tokamaku KTM na testovanie materiálov.

ITER je najväčší experimentálny jadrový reaktor na svete, ktorý je vo výstavbe v Cadarache vo Francúzsku. Na rozdiel od štiepnych jadrových reaktorov, rozšírených po celom svete, fúzne reaktory produkujú energiu fúziou atómov. Vedci sa už dlho snažia dosiahnuť výrobu energie prostredníctvom jadrovej syntézy, čo je rovnaký mechanizmus, aký prebieha v Slnku.