Prvý reaktor v Hinkley Point B bol úspešne vyradený z prevádzky

V elektrárni Hinkley Point B v anglickom Somersete sa nachádzajú dva pokročilé reaktory chladené plynom, ktoré boli uvedené do prevádzky v 70. rokoch 20. storočia a odstavené v roku 2022. Úrad pre vyraďovanie jadrových zariadení prevezme licencie po odstránení paliva.

0
63
Elektráreň Hinkley Point B. Foto: EDF

Spoločnosť EDF Energy dokončila odstraňovanie paliva z prvého bloku odstavenej elektrárne Hinkley Point B v juhozápadnom Anglicku, prvého z flotily 14 jadrových elektrární s pokročilým plynom chladeným reaktorom v siedmich lokalitách Spojeného kráľovstva.

Na túto operáciu dohliadal Britský Úrad pre jadrovú reguláciu (ONR), nakoľko sa začínajú prípravy na odstránenie vyhoreného paliva z dvojičky Hinkley Point B-2. Hinkley Point B začal fázu odstraňovania paliva v auguste 2022 po 46 rokoch výroby elektrickej energie, uviedol ONR.

Reaktorový blok bol odstavený 1. augusta 2022. Komerčná prevádzka sa začala v októbri 1976, čím sa Hinkley Point B-1 stal prvým blokom s pokročilým plynom chladeným reaktorom, ktorý bol uvedený do prevádzky v Spojenom kráľovstve.

Britský Úrad pre jadrovú reguláciu uviedol, že keď bude Hinkley Point B-1 bez paliva, licencia na jadrovú lokalitu bude prevedená na Úrad pre vyraďovanie jadrových zariadení. Následne jeho dcérska spoločnosť Nuclear Restoration Services bude môcť začať s prácami na vyraďovaní.

Regulačný orgán informoval, že 9. septembra 2024 dostal od spoločnosti EDF Energy žiadosť o vyradenie jadrovej elektrárne Hinkley Point B z prevádzky. Súčasťou žiadosti bolo posúdenie vplyvu navrhovaného projektu vyraďovania na životné prostredie, v ktorom sa uvádzajú opatrenia určené na predchádzanie, prevenciu, zníženie a, ak je to možné, kompenzáciu akýchkoľvek významných nepriaznivých vplyvov na životné prostredie.

Úrad začal proces verejných konzultácií o žiadosti všetkých zainteresovaných strán, aby pomohol pri rozhodovaní o žiadosti.

V súčasnosti je v Spojenom kráľovstve v komerčnej prevádzke osem reaktorových blokov s pokročilými plynom chladenými reaktormi v Hartlepoole A, Heyshame A, Heyshame B a Torness. Ukončenie ich prevádzky sa predpokladá na rok 2028, hoci spoločnosť EDF uviedla, že bude pokračovať v prehodnocovaní ich životnosti. Najdôležitejšie je zabezpečiť, aby boli elektrárne v prevádzke tak dlho, ako to bude bezpečné a komerčne výhodné.

V Spojenom kráľovstve je 14 jadrových elektrární s pokročilým plynom chladeným reaktorom v elektrárňach Dungeness B (2), Hartlepool A (2), Heysham A (2), Heysham B (2), Hinkley Point B (2) Hunterston B (2) a Torness (2). Okrem Hinkley Point B sa operácie odstraňovania paliva vykonávajú aj v Hunterston B a Dungeness B.