Taliansko sa vracia k jadru: Nová éra energie na obzore

Taliansko plánuje návrat k jadrovej energii, čo by mohlo výrazne zmeniť energetický mix krajiny. Zriaďuje novú jadrovú spoločnosť z dôvodu rastúcej závislosti od dovozu elektrickej energie a snahy znížiť emisie CO2 v súlade s klimatickými cieľmi Európskej únie.

0
34
jadrová elektráreň

V roku 2022 sa viac ako 15 % elektrickej energie v Taliansku dovážalo. Z toho významná časť pochádzala z Francúzska, kde jadrová energia tvorí dominantný podiel energetického mixu. V roku 2022 vyrábala krajina približne 45 % elektrickej energie z plynu a 40 % z obnoviteľných zdrojov. Vzhľadom na súčasnú geopolitickú situáciu, najmä konflikt na Ukrajine, sa Taliansko snaží diverzifikovať svoje energetické zdroje, čo zahŕňa aj návrat k jadrovej energii ako stabilnému a dlhodobému riešeniu.

Investovanie do jadrovej energie

Založenie novej jadrovej spoločnosti v Taliansku je súčasťou širšieho európskeho úsilia o prechod na nízkouhlíkové zdroje energie. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) moderné jadrové reaktory vrátane reaktorov štvrtej generácie ponúkajú vyššiu bezpečnosť, účinnosť a nižšiu produkciu rádioaktívneho odpadu.

Taliansko sa preto môže v budúcnosti zapojiť do výstavby moderných jadrových zariadení, ktoré by nielen znížili jeho závislosť od dovozu elektrickej energie, ale aj prispeli k dosiahnutiu jeho klimatických cieľov do roku 2050.

Výzvy a perspektívy

Hlavnou výzvou pre Taliansko zostáva podpora verejnosti pre jadrovú energiu, ktorá sa od havárie vo Fukušime v roku 2011 výrazne znížila. Na rozdiel od Slovenska, kde je jadrová energia pevnou súčasťou energetickej stratégie, Taliansko bude musieť prekonať aj finančné prekážky spojené s výstavbou nových jadrových reaktorov.

Momentálne sa krajina nachádza na kľúčovej križovatke, na ktorej bude musieť dôkladne zvážiť, ako rozvíjať svoju jadrovú energetiku. Cieľom je zvýšiť sebestačnosť a znížiť emisie skleníkových plynov a zároveň zabezpečiť bezpečnosť dodávok elektrickej energie v dlhodobom horizonte.