Globálna výroba jadrovej energie možno dosiahne v roku 2025 rekord

Globálna jadrová výroba je na ceste k dosiahnutiu nového maxima v roku 2025, čím prekoná svoj predchádzajúci rekord z roku 2021. Uviedla to Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) vo svojej polročnej aktualizácii elektrickej energie na rok 2024.

0
13
Chladiaca veža

Podľa agentúry sa predpokladá celosvetový nárast výroby jadrovej energie o 1,6 % v roku 2024 a o 3,5 % v roku 2025. Najnovšia správa tiež zdôrazňuje potenciálny vplyv energeticky náročných dátových centier v jadrovom odvetví.

V Číne sa má výroba v jadrových elektrárňach v roku 2024 zvýšiť o 9 % v dôsledku uvedenia nových reaktorov do prevádzky. Čína má teraz v prevádzke 56 komerčných reaktorov, čo je rovnaký počet ako Francúzsko a je na druhom mieste za Spojenými štátmi, ktoré ich majú 94. V USA sa jadrová výroba zvýšila o 2,5 % po tom, čo elektráreň Vogtle-4 s reaktorom typu AP1000 vstúpila tento rok do komerčnej prevádzky.

Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) so sídlom v Paríži uviedla, že rast v jadrovom sektore je podporovaný neustálym zvyšovaním výkonu francúzskej jadrovej flotily po dokončení údržby, opätovným spustením reaktorov v Japonsku a spustením nových reaktorov na rôznych trhoch vrátane Číny, Indie, Južnej Kórey a Európy.

Zvýšenie výkonu vo Francúzsku nasleduje po opravách potrubných okruhov po tom, čo boli v rokoch 2021 a 2022 objavené korózne trhliny na viacerých blokoch. Trhliny na potrubiach v chladiacich systémoch reaktorov viedli k viacnásobnému odstaveniu elektrárne.

Agentúra uviedla, že potreba výroby elektrickej energie s nízkymi emisiami so stabilným profilom núti mnohých hráčov v sektore dátových centier, aby sa pozreli na jadrovú energiu. V mnohých regiónoch sa dostupnosť pripojenia k elektrickej sieti stala výzvou, keďže sektor dátových centier sa rozširuje spolu so zrýchľovaním elektrifikácie. Aby sa vyhli problémom s pripojením k sieti alebo aby sa znížila závislosť od siete, niektorí poskytovatelia dátových centier sa čoraz viac zameriavajú na výrobu na mieste.

Malé modulárne reaktory stredobodom pozornosti

V USA spoločnosť Amazon Web Services získala dátové centrum spoločnosti Talen Energy pripojené k jadrovej elektrárni Susquehanna s plánmi na rozšírenie kapacity dátového centra s potenciálnym zaťažením 960 MW na základe 10-ročnej zmluvy o nákupe energie (PPA).

Rôzne spoločnosti zvažujú najmä malé modulárne reaktory (SMR). Spoločnosť GEP so sídlom vo Virgínii oznámila plány na vybudovanie kampusu dátového centra, ktorý by na mieste poháňali SMR, doplnené generátormi zemného plynu a vodíkových zmesí, ktoré sa neskôr prevedú na vodík.

Norsk Kjernekraft, nórska energetická spoločnosť, oznámila zámer poskytnúť napájanie mimo siete pre dátové centrá so SMR. Vývojár dátových centier Equinix so sídlom v USA podpísal dohodu s platbou vopred o uzavretí PPA so spoločnosťou Oklo, ktorá navrhuje SMR, na dodávku až 500 MW jadrovej energie.

V máji 2023 spoločnosť Microsoft podpísala prvú PPA na svete o energii jadrovej syntézy s americkou spoločnosťou Helion. Závod Helionu, ktorý má byť uvedený do prevádzky do roku 2028, má po počiatočnom ročnom období nábehu poskytnúť spoločnosti Microsoft 50 MW energie.

IEA uviedla, že zatiaľ čo dohoda údajne obsahuje značné pokuty pre Helion, ak nebude schopný splniť ju, podrobnosti dohody neboli v čase zverejnenia aktualizácie agentúry zverejnené.