Spojené štáty zaostávajú za Čínou v rozvoji jadrovej energie o 15 rokov

Spojené štáty sú až 15 rokov pozadu za Čínou vo vývoji modernej jadrovej energie. Peking je vpredu vďaka vládnej podpore tejto technológie a rozsiahlemu financovaniu. S odvolaním sa na štúdiu washingtonského výskumného inštitútu Information Technology & Innovation Foundation o tom informovala agentúra Reuters.

0
25
Čínsky malý modulárny reaktor ACP100
Čínsky malý modulárny reaktor ACP100 v Changjiang. Zdroj foto: China Atomic Energy Authority

Čína má vo výstavbe 27 jadrových reaktorov a priemerný čas výstavby je približne sedem rokov. To je oveľa kratšia doba ako v iných krajinách, uvádza sa v štúdii.

Spojené štáty majú najviac jadrových elektrární na svete. Administratíva prezidenta Joea Bidena považuje tento prakticky bezemisný zdroj elektrickej energie za dôležitý pri obmedzovaní klimatických zmien. V USA sa však nestavajú žiadne jadrové reaktory po tom, čo dve veľké elektrárne v Georgii boli uvedené do prevádzky v rokoch 2023 a 2024, pričom prekročili rozpočet o miliardy dolárov a ich výstavba sa o niekoľko rokov oneskorila.

Naopak, čínske štátne banky môžu ponúkať úvery za 1,4 %, čo je oveľa menej ako v západných ekonomikách. Jadrový sektor krajiny ťaží aj z trvalej štátnej podpory a lokalizačných stratégií, ktoré Číne umožnili získať dominantné postavenie v odvetviach, ako sú obnoviteľné zdroje energie a elektrické vozidlá.

V decembri minulého roka začal fungovať prvý čínsky vysokoteplotný reaktor chladený plynom, známy ako reaktor štvrtej generácie. Čínska asociácia pre jadrovú energiu uvádza, že projekt zahŕňal vývoj viac ako 2 200 súprav svetovo jedinečného zariadenia a že podiel materiálov domácej výroby v ňom predstavuje 93,4 %.

Zástancovia moderných reaktorov tvrdia, že sú bezpečnejšie a účinnejšie ako súčasné elektrárne. Na druhej strane kritici tvrdia, že technológie a materiály používané v týchto reaktoroch by sa mohli zneužiť na výrobu jadrových zbraní alebo by mohli byť nebezpečné z hľadiska bezpečnosti a ochrany pred rádioaktívnym zamorením.

Ani v prípade Číny však nie je všetko hladké. Čínske združenie pre jadrovú energiu varovalo, že vo výrobe jadrových komponentov je veľký prebytok a že nadmerná konkurencia znižuje ceny a spôsobuje straty.

Autor správy Stephen Ezell uviedol, že ak to Spojené štáty s jadrovou energiou myslia vážne, mali by vypracovať silnú národnú stratégiu, ktorá by zahŕňala väčšie investície do výskumu a vývoja, identifikáciu a urýchlenie sľubných technológií a podporu rozvoja kvalifikovanej pracovnej sily. „Amerika je síce pozadu, ale určite to môže technologicky dobehnúť,“ uzatvára Ezell.