Nemecké ministerstvo odkladá posúdenie vplyvu ukončenia ťažby uhlia o ďalší rok

Nemecké ministerstvo hospodárstva odkladá zverejnenie správy o vplyve zatvorenia uhoľných elektrární na energetickú bezpečnosť, ceny elektriny a klimatické ciele. Podľa denníka Handelsblatt sa to uvádza v liste Michaela Kellnera, štátneho tajomníka spolkového ministerstva hospodárstva a energetiky, adresovanom členom výborov Bundestagu pre hospodárstvo a ochranu klímy a energetiku.

0
42
dym, elektráreň, komín, Nemecko

Podľa novín sa v internom dokumente spoločnosti Kellner uvádza, že plánovaná správa, ktorá sa podľa zákona vyžaduje na postupné ukončenie ťažby uhlia, sa pravdepodobne odloží na jar 2025. To by bolo takmer o tri roky neskôr ako jej pôvodne plánované vydanie v lete 2022. Kellner uviedol, že hlavným faktorom odkladu správy je energetická kríza, ako aj práca na pripravovanej stratégii ministerstva pre elektrárne, ktorej vydanie sa tiež odložilo.

Michael Kruse, expert na energetickú politiku vládnucej koaličnej strany Slobodní demokrati (FDP), uviedol, že odklad správy zo strany ministerstva hospodárstva by bol porušením zákona o postupnom ukončení výroby energie z uhlia, čo by ohrozilo odklon Nemecka od uhlia.

Tento zákon nadobudol účinnosť v auguste 2020 a stanovuje postupy na postupné ukončenie výroby energie z uhlia do roku 2038. Na jeho základe už bolo vyradených z prevádzky niekoľko uhoľných elektrární. S cieľom zabrániť tomu, aby zatvorenie elektrární viedlo k neočakávaným dôsledkom pre bezpečnosť dodávok a vývoj cien, zákon stanovuje sériu preskúmaní.

Jedným z týchto preskúmaní je už spomínaná správa o vplyve zatvorenia uhoľných elektrární na energetickú bezpečnosť, ceny elektriny a klimatické ciele. Ďalšie preskúmania sa majú uskutočniť v rokoch 2026, 2029 a 2032.

Rok 2038 ako oficiálny dátum postupného ukončenia prevádzky nemeckých uhoľných elektrární schválila predchádzajúca vláda. Súčasná koalícia pod vedením kancelára Olafa Scholza plánovala tento dátum ideálne posunúť na rok 2030. Politici zo spolkových krajín závislých od uhlia a zástupcovia energetického priemyslu uviedli, že skorší cieľový dátum nie je možné reálne dosiahnuť, ak sa neurýchlia sprievodné opatrenia, ako napríklad výstavba elektrární, ktoré nahradia uhoľné elektrárne.