Nové rokovania o anglickej jadrovej elektrárni Wylfa

Kórejská spoločnosť KEPCO (Korea Electric Power Corporation) má záujem o výstavbu novej jadrovej elektrárne v lokalite Wylfa.

0
50
Jadrová elektráreň Wylfa
Jadrová elektráreň Wylfa. Foto: geograph.org.uk

Očakáva sa, že britská vláda sa v najbližších dňoch stretne so svojimi kórejskými partnermi, tentoraz na úrovni ministrov. Informoval o tom denník Financial Times. Na ostrove Anglesey v severozápadnom Walese, kde sa lokalita nachádza, bola v minulosti jadrová elektráreň zo 60. rokov minulého storočia. Jej prevádzka však bola ukončená k roku 2015, pričom odvtedy nasledovali snahy o jej opätovné otvorenie.

Jadrová elektráreň Wylfa začala fungovať v roku 1971 a využíva energiu z dvoch reaktorov Magnox s inštalovaným výkonom 490 MW. Po desaťročiach prevádzky sa začalo uvažovať o nástupníckom projekte s názvom Wylfa Newydd. Za jeho realizáciu bola fakticky zodpovedná japonská spoločnosť Hitachi, ktorá projekt vlastnila a mala dodať aj nové reaktory.

Tento projekt sa však nikdy neuskutočnil, keďže spoločnosť Hitachi od neho v roku 2019 upustila. Ako dôvod uviedla ekonomickú neracionalitu, ktorú by projekt priniesol súkromnej spoločnosti. Britská vláda preto začala rokovania o odkúpení lokalít, ktoré vlastnila, pričom konsenzus sa dosiahol v marci tohto roku. Celková suma transakcie predstavovala 160 miliónov libier.

Akvizícia ide ruka v ruke s plánom Spojeného kráľovstva zvýšiť inštalovanú jadrovú kapacitu na štvornásobok, teda na 24 GW, čo by mohlo zahŕňať spoluprácu s najväčšou juhokórejskou energetickou spoločnosťou. Rokovania sú v súčasnosti v počiatočnom štádiu, ale v každom prípade možno očakávať, že KEPCO bude mať o tento prestížny projekt eminentný záujem. Už na jeseň minulého roka navštívila túto lokalitu juhokórejská delegácia vedená generálnym riaditeľom, aby preskúmala možnosti na britskom trhu.

Otázkou zostáva, či pôjde o „tradičnú“ veľkú jadrovú elektráreň, alebo bude projekt založený na malých modulárnych reaktoroch. Juhokórejský štátny monopol KEPCO by mohol ťažiť z nedávneho jadrového megaprojektu Barakah, kde nainštaloval vlastnú technológiu, reaktor APR-1400.

Tak či onak, rozhodnutie prijme obnovená spoločnosť Great British Nuclear, ktorá má ako štátna spoločnosť rozhodujúci vplyv na smerovanie britskej energetickej politiky.