Európska investičná banka považuje investície do jadra za rizikové

Európska investičná banka financovanie nových zdrojov síce nevylučuje, no s investičnými rozhodnutiami musia súhlasiť všetky krajiny Únie vrátane tých, ktoré sú proti jadru.

0
31
Chladiaca veža

Globálny samit o jadrovej energii, ktorý sa konal minulý mesiac v Bruseli a na ktorom sa zúčastnili okrem členských štátov Únie aj India, Čína a Spojené štáty, mal zabezpečiť lepšie financovanie jadrovej energie. Vystúpila na ňom aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen. Podľa nej je kľúčové pre rozvoj jadrových zdrojov zabezpečiť nové investície.

„Vyzývame na väčšiu integráciu jadrovej energie do environmentálnych, sociálnych a riadiacich (ESG) politík medzinárodného finančného systému,“ napísali účastníci v spoločnom vyhlásení prijatom na podujatí.

Na to, aby sa tak stalo, musia byť do financovania jadrových elektrární zapojené svetové multilaterálne banky vrátane Svetovej banky, Ázijskej investičnej banky a Európskej investičnej banky, tvrdia signatári. Verejné banky totiž môžu napríklad zárukami v rizikovejších projektoch pritiahnuť súkromné investície.

Niektoré finančné inštitúcie sú však „politicky váhavé, nie nevyhnutne v prospech jadrovej energie“, uviedla pred summitom kancelária francúzskeho prezidenta. Európska investičná banka (EIB) jeho obavy potvrdila, k plánom na rozvoj jadra sa vyjadruje zdržanlivo. Namiesto ohlásenia investícií do nových jadrových projektov potvrdila, že chce naďalej masívne podporovať obnoviteľné zdroje. Tie majú zostať do konca desaťročia jej prioritou.

Od roku 2000 bolo Európskou investičnou bankou financovaných osem jadrových projektov za viac ako jednu miliardu eur. Na porovnanie, EIB len v roku 2021 požičala viac ako 10 miliárd eur na investície do obnoviteľnej energie.

Financovanie však nie je vylúčené

Takzvané projadrové európske krajiny, medzi ktoré patrí aj Slovensko, ale aj Európska komisia, už dlhšie volajú po tom, aby sa banka EÚ otvorila jadrovým projektom. Deje sa to v situácii, keď európske inštitúcie čoraz viac uznávajú výhody jadrovej energie v oblasti klímy. To sa prejavilo napríklad v zákone o čistom priemysle, ktorý ju označuje za „strategickú“.

Zároveň sa zdá, že Európska komisia, ktorá je zodpovedná za poskytovanie stanoviska k smerovaniu investícií EIB, je viac než predtým naklonená jadrovým projektom. Budúcnosť vidí najmä v malých modulárnych reaktoroch (SMR) a preto nedávno podporila vznik aliancie s cieľom urýchliť ich vývoj a nasadenie a rozvoj celého dodávateľského reťazca v Európe.

Investičné rozhodnutia EIB si však vyžadujú súhlas všetkých členských štátov EÚ, čo môže byť pri týchto investíciách problém. Zatiaľ čo Francúzsko je historicky neochvejným zástancom jadrovej energie, Nemecko a Rakúsko sú ostro proti.