Britská vláda skúma plány na zníženie regulačnej záťaže pre novú jadrovú flotilu

Vláda Spojeného kráľovstva skúma možnosti zníženia regulačnej záťaže pri výstavbe nových jadrových elektrární, keďže presadzuje svoju ambíciu nasadiť do roku 2050 až 24 GW jadrovej energie.

0
40
Hinkley Point C
Najväčší žeriav na svete Big Carl zdvíha 245-tonovú kupolovitú strechu na budovu prvého reaktora, ktorý by mal byť nainštalovaný budúci rok. Foto: Hinkley Point C

Minister pre jadrovú energiu Andrew Bowie minulý týždeň predniesol poslancom, že vláda chce urýchliť schvaľovanie a udeľovanie licencií novým jadrovým elektrárňam bez toho, aby to malo vplyv na bezpečnosť, ochranu alebo ochranu životného prostredia. „Snažíme sa tiež zaviesť celý rad ďalších zefektívňujúcich opatrení vrátane akčného plánu reforiem, ktorý stanovuje reformy režimu národných významných infraštruktúrnych projektov,“ povedal Bowie v diskusii o novej jadrovej energii v Dolnej snemovni parlamentu.

Bowieho požiadali, aby potvrdil, že pozemok vedľa jadrovej elektrárne Sellafield v severozápadnom Anglicku bude sprístupnený pre novú jadrovú energiu. Konzervatívna poslankyňa Trudy Harrison, ktorá zastupuje oblasť Sellafield, povedala: „Konkrétnejšie, bude k dispozícii dostatok pôdy na umiestnenie dvoch 470 MW elektrární Rolls-Royce a ich vedľajších budov a priestorov.“ V reakcii na to Bowie potvrdil, že pozemok v blízkosti Sellafield v Moorside „je skutočne kandidátom na nový jadrový projekt“ a je jedným z mnohých potenciálnych miest na hosťovanie civilných jadrových projektov.

V spoločnosti Great British Nuclear v súčasnosti prebieha súťažný proces na výber tých technológií malých modulárnych reaktorov, ktoré sú najlepšie schopné uľahčiť prevádzkové projekty v 30. rokoch 20. storočia.

Bowie tiež potvrdil, že jadrová lokalita Oldbury v juhozápadnom Anglicku je kandidátom na novú jadrovú energiu a je jednou z mnohých potenciálnych lokalít, ktoré by mohli hostiť civilné jadrové projekty. Takisto tiež úspory v rozsahu, ktoré ponúkajú SMR sú podľa Bowieho slov jednou z obrovských výhod spolu s mnohými ďalšími. Povedal, že vláda vedie výberový program a podporuje export zo Spojeného kráľovstva a celého sveta, aby sa ostatné krajiny „pripojili k nám na našej jadrovej ceste a investovali do malých modulárnych, pokročilých modulárnych projektov a projektov v rozsahu gigawattov v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov.“

V januári vláda oznámila to, čo nazvala najväčšie rozšírenie jadrovej energie za 70 rokov, s plánom jadrovej energetiky, v ktorom sa uvádza, ako Spojené kráľovstvo zoštvornásobí výrobu jadrovej energie do roku 2050 až na 24 GW, z dnešných 5,8 GW.