V Poľsku chce pri prechode na jadro „zamiešať karty“ aj francúzska EDF

0
30
Jadrová výstavba
Postupujúce práce na novej jadrovej výstavbe. Foto: EDF

Poľská vláda zvažuje začlenenie francúzskej štátnej energetickej spoločnosti Électricité de France (EDF) ako potenciálneho účastníka do druhej fázy svojho ambiciózneho jadrového programu.

Zástupca poľského ministra pre klímu Milosz Motyka povedal: „Rozhodnutie o ďalšom závode a jeho umiestnení, ktoré musí byť prijaté do roku 2028, je stále otvorenou otázkou a Francúzi majú o tento projekt veľký záujem.“

V novembri 2022 si Varšava vybrala Westinghouse, aby dodal svoju technológiu tlakovodného reaktora AP1000 pre prvú jadrovú elektráreň v krajine. Pôjde o jadrové zariadenie s tromi blokmi v Pomoransku v severnom Poľsku.

Výber amerických spoločností pre projekt v hodnote 20 miliárd dolárov (18,4 miliardy eur) sa zdal prirodzený, keď sa Varšava snažila posilniť vzťahy s Washingtonom po ruskej invázii na Ukrajinu. Spoločnosť Westinghouse uviedla, že po vytvorení konzorcia s americkým partnerom Bechtelom v polovici roka 2023 už na projekte prebiehajú významné licenčné a inžinierske práce.

Podľa informácií Bloombergu prichádza potenciálny krok smerom k Francúzsku pre druhú poľskú jadrovú elektráreň v čase, keď sa administratíva premiéra Donalda Tuska (dva mesiace v úrade) snaží napraviť vzťahy so svojimi partnermi v Európskej únii po ôsmich rokoch nacionalistickej vlády.

V rámci jadrového programu z roku 2020 Poľsko plánuje vybudovať 6 000 až 9 000 MW inštalovaného výkonu v komerčne prevádzkovanom zariadení prvého jadrového bloku z navrhovanej skupiny šiestich reaktorov na rok 2033. Zvyšok potom bude nasledovať v priebehu 30. rokov a začiatkom 40. rokov 21. storočia.

Začiatkom tohto mesiaca námestník ministra pre klímu a životné prostredie Milosz Motyka priblížil, že príprava výstavby trojblokovej elektrárne v Pomoransku sa môže oneskoriť o jeden rok.