Poľsko potrebuje atómku, aby znížilo emisie CO2

0
78

Poľsko potrebuje vybudovať jadrovú elektráreň s ohľadom na nízku uhlíkovú stopu jadrovej energie a ako prostriedok na zníženie emisií uhlíka v krajine, povedal minister pre energetiku Krzysztof Tchórzewski miestnym médiám.

V rozhovore pre denník WNP Tchórzewski uviedol, že Poľsko má dostatok finančných prostriedkov na realizáciu „potrebných a dôležitých“ projektov, akým je aj výstavba jadrová elektráreň. Na otázku, či vláda prijme rozhodnutie o jadrovom programe v Poľsku do konca roka 2017, minister odpovedal, že nemá zmysel odďaľovať túto tému.

V januári 2017 poľská vláda odložila rozhodnutie o budúcnosti programu výstavby nových blokov do polovice roka 2017. Tchórzewski vtedy dostal od vlády mandát na predloženie nového modelu financovania jadrového projektu. V marci 2017 poľský minister energetiky tvrdil, že vláda opustila plány na financovanie jadrového projektu formou zmlúv o rozdieloch a chcela by nájsť finančné prostriedky na komerčnom základe bez štátnych záruk na úvery alebo ceny elektrickej energie.

V apríli 2017 poľská spoločnosť PGE EJ1, ktorá je zodpovedná za projekt jadrovej elektrárne, formálne začala prieskum životného prostredia a výberu lokality na dvoch miestach – Lubiatowo-Kopalino a Żarnowiec – obe pri pobreží Baltického mora v severnom Pomoransku. Poľsko nemá v prevádzke žiadne jadrové bloky.