Hyundai má Bulharom predložiť ponuku na výstavbu dvoch blokov JE Kozloduj

0
33
Jadrová elektráreň Kozloduj, Bulharsko by Gogo89873
Bulharská jadrová elektráreň Kozloduj.

Juhokórejská spoločnosť Hyundai Engineering and Construction dostane od bulharskej vlády výzvu, aby predložila záväznú ponuku na výstavbu bulharských jadrových blokov Kozloduj 7 a 8 s použitím technológie reaktora AP1000 od Westinghouse. Pre televíziu BTV to povedal predseda energetickej komisie bulharského parlamentu Deľan Dobrev.

Z piatich spoločností, ktoré začiatkom februára reagovali na výzvu uchádzať sa o projekt, bol Hyundai jediným uchádzačom, ktorý podľa Dobreva splnil technické aj finančné predpoklady. Na rade sú teraz Bulhari, ktorí pošlú Hyundai výzvu na predloženie záväznej cenovej ponuky, ktorej súčasťou bude aj dizajn a dodanie projektu s inštaláciou a samotné uvedenie do prevádzky dvoch nových blokov JE Kozloduj.

Elektráreň bude súčasťou prevádzkovaného jadrového komplexu na Dunaji na severe Bulharska v blízkosti rumunských hraníc.

S dizajnom od Westinghouse

Očakáva sa, že dodávateľ stavby bude spolupracovať so americkou firmou Westinghouse Electric, ktorej dizajn jadrových blokov AP1000 sa uplatní v bulharskej atómke. Tender na výstavbu Kozloduj 7 a  8 uzavreli 2. februára.

Ponuky na výstavbu predložilo päť firiem, pričom žiadatelia museli disponovať skúsenosťami s výstavbou a uvádzaním do prevádzky minimálne dvoch jadrových blokov. Takisto sa vyžadovali záznamy o kontraktoch na podrobné projekty v jadrových resp. turbínových projektoch. Jednou z finančných požiadaviek bola podľa bulharského ministerstva energetiky aj preukázateľnosť príjmov počas päťročného obdobia medzi rokmi 2018 a 2022 aspoň na úrovni 5,6 miliardy eur (6 miliárd USD).

Striktné podmienky

Dobrev uviedol, že dve americké spoločnosti, Fluor Corporation a Bechtel, a dve nemenované čínske spoločnosti „nesplnili požiadavky“ tendra. Zároveň dodal, že bulharský parlament požiada vládu, aby začala rokovania s firmou Hyundai. Hlavnou požiadavkou voči víťazovi tendra však budú striktné podmienky a to vrátane požiadavky na pevnú cenu a dodržanie 60-mesačného harmonogramu výstavby prvého bloku s technológiou AP1000. „To všetko sú parametre, ktoré majú chrániť záujmy štátu,“ uviedol Dobrev.

Bulharsko očakáva, že prvý z dvoch nových reaktorov AP1000 bude pripravený v roku 2035 a druhý o dva roky neskôr. Minister energetiky Rumen Radev začiatkom tohto týždňa povedal, že Bulharsko žiada, aby náklady na projekt s dvoma blokmi nepresiahli 14 miliárd USD (13 miliárd EUR).

V JE Kozloduj sú v prevádzke dva bloky VVER s výkonom 1 000 MW a štyri staršie bloky VVER, ktoré boli trvalo odstavené. Podľa údajov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) zabezpečujú dva prevádzkové bloky elektrárne približne tretinu výroby elektriny v Bulharsku.

Začiatkom tohto týždňa Bulharsko a USA podpísali dohodu o spolupráci na rozvoji civilného programu jadrovej energetiky v krajine vrátane plánov na výstavbu dvoch nových blokov AP1000 v Kozloduji, ktoré sa tak stanú tretím a štvrtým prevádzkovým blokom v lokalite.

V máji 2022 podpísal Hyundai dohodu so spoločnosťou Westinghouse o spoločnej účasti na globálnych projektoch pri zavádzaní reaktorov typu AP1000. Hyundai bol súčasťou juhokórejského konzorcia, ktoré postavilo štyri bloky jadrových reaktorov v jadrovej elektrárni Barakah v Spojených arabských emirátoch.