Zemetrasenie v Japonsku: V jadrových elektrárňach neboli zistené žiadne nezrovnalosti

V jadrových elektrárňach neboli zistené žiadne nezrovnalosti po sérii silných zemetrasení v západnom Japonsku a varovaní pred možnými vlnami cunami, uviedol tamojší jadrový regulátor.

0
25
Jadrová elektráreň Takahama
Japonská jadrová elektráreň Takahama. Foto: Hirorinmasa

Reaktory v jadrových elektrárňach Kansai Electric Power v Ohi a Takahama v prefektúre Fukui, severne od hlavného miesta zemetrasenia v prefektúre Ishikawa, neboli zasiahnuté nedávnymi zemetraseniami, hovorí Úrad pre reguláciu jadrovej energetiky (NRA). Ohi má v prevádzke dva bloky a Takahama štyri. Elektrárne sú od seba vzdialené asi 20 km a obe sa nachádzajú v postihnutej oblasti pozdĺž západného pobrežia Japonska.

Dvojbloková jadrová elektráreň Shika spoločnosti Hokuriku Electric Power, asi 250 km severne od Ohi a najbližšie k epicentru najsilnejšieho zemetrasenia, je odpojená od udalostí vo Fukušime v roku 2011 a zemetrasenie nezaznamenalo žiadny vplyv na túto stavbu, uviedla NRA. Úrad dodal, že v oblastiach postihnutých zemetraseniami a cunami nehrozí žiadne riziko úniku rádioaktivity z jadrových elektrární.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu uviedla, že je v kontakte s NRA a ten nepotvrdil žiadne abnormality v jadrových elektrárňach v postihnutej oblasti. „MAAE bude situáciu naďalej monitorovať,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Čo sa udialo

Sled 21 zemetrasení s magnitúdou 4,0 alebo silnejších zasiahol v pondelok 1. januára stredné Japonsko za niečo viac ako 90 minút. Uviedla to japonská meteorologická agentúra. Najsilnejšie otrasy zasiahli prefektúru Išikawa o 16:10 miestneho času (08:10 stredoeurópskeho času). Merali 7,6. Ľuďom na západnom pobreží bolo povedané, aby sa kvôli riziku cunami evakuovali na vyvýšené miesta.

Po veľkom zemetrasení v severovýchodnom Japonsku v marci 2011 15-metrové cunami vyradili z prevádzky napájanie a chladenie troch reaktorov Fukušima-Daiiči, čo spôsobilo jadrovú haváriu. Všetky komerčné reaktory v krajine boli následne odstavené. Povolenie na reštart dostanú len vtedy, keď prejdú novými prísnymi bezpečnostnými kontrolami.

Pred Fukušimou-Daiiči vyrábala japonská flotila 54 jadrových elektrární asi 30 % elektrickej energie v krajine. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu to bolo v roku 2021 7,2 %. Spomedzi 33 prevádzkyschopných jadrových reaktorov v Japonsku teraz 12 obnovilo prevádzku po splnení bezpečnostných noriem po Fukušime.

Momentálne reštartované zariadenia sú: Sendai-1 a -2, Genkai-3 a -4, Ikata-3, Mihama-3, Ohi-3 a -4 a Takahama-1, -2, -3 a -4. Vláda premiéra Fumia Kishidu chce, aby výroba jadrovej energie zohrávala väčšiu úlohu v úsilí o zníženie emisií uhlíka a zabezpečenie stabilných zdrojov energie.