Kyjev podpísal dohodu s Westinghouse o kúpe zariadenia pre nový blok Chmeľnickej jadrovej elektrárne

Ukrajina podpísala dohodu o kúpe zariadenia od americkej reaktorovej spoločnosti Westinghouse na výstavbu plánovaného 5. bloku Chmeľnickej jadrovej elektrárne na severe Ukrajiny.

0
55
Chmeľnická jadrová elektráreň na Ukrajine
Chmeľnická jadrová elektráreň na Ukrajine. Foto: Uatom.org

Dohodu medzi Westinghouse a Ukrajinou podpísali generálny riaditeľ Westinghouse Patrick Fragman, ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko a prezident štátneho jadrového operátora Energoatom Petro Kotin. Diskutovalo sa aj o ďalšej spolupráci, pričom Energoatom plánuje celkovo deväť reaktorov Westinghouse AP1000 a palivo dodané spoločnosťou Westinghouse pre svoje existujúce reaktory VVER. Krajina tiež skúma potenciálne nasadenie malých modulárnych reaktorov, možno s využitím technológie reaktora Westinghouse AP300.

Haluščenko uviedol, že dohoda je súčasťou úsilia krajiny odkloniť sa od ruských technológií v jadrovom energetickom priemysle, pričom poznamenal, že „je to dôležité pre posilnenie energetickej bezpečnosti Ukrajiny a obnovu nášho jadrového energetického priemyslu, ktorý bol, je a bude kľúčový po generácie na Ukrajine.“

Táto správa bola oznámená, keď správy v Spojenom kráľovstve uviedli, že Rolls-Royce rokuje s najväčšou súkromnou ukrajinskou energetickou spoločnosťou o vybudovaní flotily malých modulárnych reaktorov v krajine. Noviny Telegraph uviedli, že DTEK, ktorý je súčasťou priemyselnej skupiny miliardára Rinata Achmetova, viedol prvé diskusie s Rollsom o vývoji SMR na miestach, ktoré v súčasnosti prevádzkujú uhoľné elektrárne. Maxim Timchenko, generálny riaditeľ spoločnosti, povedal, že očakáva, že jadrová energia bude tvoriť dôležitú súčasť budúceho portfólia DTEK, keďže Ukrajina sa prebuduje a jeho krajina prejde od fosílnych palív.

V auguste 2021 Energoatom a Westinghouse podpísali memorandum o výstavbe piatich energetických blokov na Ukrajine pomocou technológie AP1000. V júni 2022 podpísali ďalšie dohody týkajúce sa zvýšenia počtu blokov, ktoré sa majú postaviť na Ukrajine pomocou technológie AP1000, z piatich na deväť, hoci nie všetky budú v Chmeľnickej jadrovej elektrárni. Dnes sú tam v prevádzke dva bloky VVER – Chmelnickij-1 a -2, ktoré začali komerčnú prevádzku v rokoch 1998 a 2005. Ďalšie dva bloky, Chmelnicki-3 a -4, zostávajú vo výstavbe, ale oba bloky malo dodať Rusko.

Ukrajina má 15 jadrových blokov, ktoré vyrábajú približne polovicu jej elektriny, vrátane šiestich v jadrovej elektrárni Záporoží, ktorá je od marca 2022 pod kontrolou ruskej armády.