Bulharská elektráreň Kozloduj dostane ďalší jadrový blok

V jadrovej elektrárni Kozloduj pribudne ďalší jadrový blok. Dokončiť by ho mali do desiatich rokov.

0
101
Jadrová elektráreň Kozloduj, Bulharsko by Gogo89873
Bulharská jadrová elektráreň Kozloduj.

Bulharská vláda začala s výstavbou siedmeho bloku jadrovej elektrárne Kozloduj. Termín dokončenia projektu bol stanovený na rok 2033. Bulharskú elektráreň postaví americká spoločnosť Westinghouse.

Na svete sú v prevádzke len dve jadrové elektrárne využívajúce technológiu AP1000 spoločnosti Westinghouse. Jedna sa nachádza v Číne a druhá v USA, pričom záujem prejavila aj Ukrajina. Teraz sa k nim pridá Bulharsko.

Bulharská jadrová elektráreň v meste Kozloduj na Dunaji sa v súčasnosti spolieha na dva jadrové reaktory sovietskej výroby, ktoré budú v budúcnosti využívať americké a francúzske jadrové palivo. Po dokončení siedmeho bloku sa situácia zmení. Okrem toho, že Bulharsko zmení technológiu, umožní to spoločnosti Westinghouse prístup na európsky trh.

Ďalšie kroky

Minister energetiky Rumen Radev podnikne potrebné kroky na transparentný výber dodávateľa na projektovanie, výstavbu a uvedenie nového bloku do prevádzky.

Podľa Euractivu tento termín pre elektráreň s výkonom 1 150 MW môže byť trochu optimistický a elektráreň bude pravdepodobne dokončená do roku 2035. Zatiaľ čo štátny príspevok bol zverejnený, v súčasnosti nie sú k dispozícii žiadne informácie o celkovej hodnote dokončeného bloku.

Bulharská vláda zároveň začne prípravy na výstavbu 8. reaktora JE Kozloduj s rovnakou technológiou AP1000. Podľa plánu by mali stavebné činnosti oboch nových blokov prebiehať súbežne a druhý blok by mal byť dokončený do dvoch až troch rokov po prvom bloku.

Bulharský premiér Nikolaj Denkov označil rozhodnutie vlády za jedno z najdôležitejších, ktoré kabinet počas svojho mandátu prijme. „Celková kapacita budúcich blokov 7 a 8 je 2 300 MW, čo výrazne prevyšuje kapacitu 1 760 MW odstavených blokov 1, 2, 3 a 4 jadrovej elektrárne Kozloduj,“ uviedol Denkov.

Zaručená flexibilita

Premiér následne dodal, že technológia, ktorú si Bulharsko vybralo pre tieto reaktory, je jedinečná: „Umožňuje zmeniť výkon reaktorov vo veľmi krátkom čase, čo je mimoriadne dôležité pre stabilné riadenie energetickej sústavy.“

Schopnosť rýchlo znižovať a zvyšovať výkon jadrových blokov je nevyhnutná na to, aby sa mohli využívať ako doplnok k obnoviteľným zdrojom energie. V júli po stretnutí s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom Denkov oznámil, že Grécko potvrdilo svoj záujem investovať do výstavby nových reaktorov v JE Kozloduj, a dodal, že alternatívnou možnosťou je podpísanie 20-ročnej zmluvy o výkupe vyrobenej elektriny.