Prvá poľská komerčná jadrová elektráreň bude v Pomoransku

Provincia Pomoransko v severnom Poľsku bola potvrdená ako miesto pre prvú komerčnú jadrovú elektráreň v krajine po udelení kľúčového administratívneho súhlasu potrebného na začatie výstavby.

0
112
Poľsko, jadrová elektráreň
Poľsko vsádza na jadrovú energetiku.

Polskie Elektrownie Jadrowe (PEJ), štátna spoločnosť zodpovedná za riadenie projektu jadrovej stanice, uviedla, že Pomoransko schválilo lokalitu neďaleko dedín Lubiatowo a Kopalino na severozápad od Gdanska na pobreží Baltského mora. Potvrdila, že rozhodnutie je „jedným z najdôležitejších administratívnych súhlasov potrebných na začatie výstavby“ a umožní mu vykonávať prípravné činnosti.

„Ide o ďalšie kľúčové rozhodnutie v procese investície do elektrárne,“ uviedla PEJ vo vyhlásení. „Rozhodnutie v kombinácii s nedávno podpísanou zmluvou o projekte elektrárne s našimi americkými partnermi [Westinghouse] dokazuje, že dôsledne dosahujeme míľniky a jadrová elektráreň v Pomoransku je najpokročilejšou jadrovou investíciou v krajine.“

Lokalita v Pomoransku bola navrhnutá ako preferovaná lokalita PEJ v roku 2021. Jej schválenie nasleduje po tom, ako agentúra životného prostredia v septembri schválila plány jadrovej elektrárne. Niekoľko dní predtým, ako bolo potvrdené environmentálne povolenie, Westinghouse a ďalšia americká spoločnosť Bechtel oznámili, že podpísali formálnu dohodu o partnerstve na dizajne a výstavbe stanice.

V novembri 2022 si Varšava vybrala Westinghouse, aby dodal svoju technológiu reaktora AP1000 pre zariadenie s tromi blokmi.

Výstavba by sa mohla začať v roku 2026

Pred začatím akýchkoľvek skutočných prác na stavbe bude PEJ musieť získať súbor povolení od úradov v Pomoransku a konečnú stavebnú licenciu od tamojšieho jadrového regulátora PAA. Westinghouse uviedol, že na projekte už prebiehajú významné licenčné a inžinierske práce.

Podľa posledného časového rámca sa má výstavba začať v roku 2026, pričom prevádzka prvého z troch blokov sa očakáva v roku 2033. Odchádzajúca vláda vo Varšave trvala na tom, že termíny sú realistické. Pokračujú diskusie o modeli, ktorý sa má použiť na financovanie projektu za miliardy eur.

Nové jadrové plány sú ústrednou súčasťou úsilia Poľska zásadne prehodnotiť svoj energetický sektor do roku 2040 a splniť klimatické ciele. Európsky parlament uviedol, že ak má Poľsko prejsť na nízkouhlíkové hospodárstvo, bude musieť reštrukturalizovať svoj energetický sektor, najmä ťažbu uhlia, ktorá je v niektorých poľských regiónoch hlavným zamestnávateľom.