MAAE: Moderné techniky podkopávajú častý argument, že výstavba nových jadroviek trvá príliš dlho

Nové priemyselné techniky skracujú časy výstavby a podkopávajú bežný argument proti jadrovým elektrárňam, že ich výstavba trvá príliš dlho. Uviedla to Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

0
26
Chladiaca veža
Nové priemyselné techniky skracujú čas výstavby nových elektrární.

Podľa MAAE trvala výstavba troch nedávnych rozsiahlych jadrových projektov šesť až 10 rokov, a to vďaka modulárnym stavebným technikám, ponaučeniam z predchádzajúcich projektov a skorého zapojenia regulátora, ktoré sú rozhodujúce pre pokrok.

Boli to projekty Fuqing-5 a -6 v Číne, Leningrad 2-2 v Rusku a Vogtle-3 a -4 v USA. Všetkých päť blokov sú pokročilé tlakovodné reaktory, ale líšia sa od predchádzajúcich generácií reaktorov tým, že využívajú pasívne alebo inherentné bezpečnostné systémy, majú prvok konštrukčnej štandardizácie a využívajú prvky modulárnej konštrukcie, vďaka čomu je ich výstavba rýchlejšia a lacnejšia.

Modulárna technológia bola kľúčom k skráteniu času výstavby pre Fuqing-5 a -6, ktoré využívali pôvodnú čínsku technológiu Hualong One alebo HPR1000.

Podľa Jia Yuqianga, predsedu elektrárne Fuqing, zdvíhanie oceľovej výstelky po častiach namiesto jedného kusa skrátilo čas výstavby o približne 70 dní a inštaláciu tejto časti reaktora urobilo bezpečnejšou a jednoduchšou. Počas inštalácie tlakového ventilu, často zdĺhavého a náročného procesu, 3D meracia technológia zlepšila kvalitu a skrátila tento proces o štyri dni oproti plánovaným termínom.

Mnohé z iniciatív šetriacich čas použitých na jadrovej elektrárni Fuqing boli odpoveďou na skúsenosti z výstavby iných jadrových elektrární. „Projekt Hualong One bol vybudovaný s využitím nezávislej inovácie založenej na zhrnutí čínskych skúseností s jadrovou výstavbou,“ povedal Yuqiang.

Technika „otvorenej strechy“ dáva Leningradu „náskok“

Výstavba bloku Leningrad 2-2 využila tiež analýzu a spätnú väzbu z bloku Leningrad 2-1, dokončeného v roku 2018, a ďalších reaktorov. Alexander Katsman, zástupca generálneho riaditeľa pre spúšťanie nových blokov ruského štátneho jadrového prevádzkovateľa Rosenergoatom, uviedol, že tieto poznatky pomohli skrátiť harmonogram a testovanie druhého bloku o 27 dní.

Na 2. bloku stavebný tím použil techniku ​​„otvorenej strechy“, ktorá umožnila inštaláciu veľkých komponentov reaktora cez dočasný strešný otvor v nedokončenej budove reaktora, čo dáva projektu náskok vo fáze inštalácie a zvárania. Paralelné zváranie všetkých štyroch slučiek chladiaceho systému ďalej skrátilo čas o 19 dní.

Keď hovoríme o výstavbe Vogtle-3 a 4, prvého projektu novej jadrovej výstavby v USA za niekoľko desaťročí, Steve Kuczynski, výkonný riaditeľ spoločnosti Southern Nuclear, povedal, že jednou lekciou, ktorú sa jeho spoločnosť naučila ako vlastník a prevádzkovateľ elektrárne, bolo, že na dodržiavanie harmonogramu musí mať vlastník fázu výstavby od začiatku pod kontrolou. „Veľa projektov sa tak nezačína, ale všetky sa tak končia,“ povedal Kuczynski. „Odporučil som skoré a časté zapojenie regulátora, zdôraznil dôležitosť využívania dodávateľov s preukázanými výsledkami a zosúladenie a správne poradie stimulačných a míľnikových platieb,“ dodal.

Podľa Medzinárodnej energetickej agentúry sa kapacita jadrovej energie musí do roku 2050 aspoň zdvojnásobiť, aby sa dosiahli globálne klimatické ciele. Dosiahnutie tohto cieľa si bude vyžadovať modernizáciu, zachovanie a predĺženie existujúcej kapacity, pridanie novej kapacity do siete a rýchle rozšírenie príspevku jadrovej energie nad rámec elektriny do energeticky náročných odvetví, akými sú priemysel a doprava.