Oživenie jadra v Južnej Kórei pokračuje: Regulátor schvaľuje prevádzku Shin-Hanul-2

Južná Kórea definitívne schválila prevádzku jadrového bloku Shin-Hanul-2, čím sa stala 26. jadrovým blokom v tomto východoázijskom štáte a pokračuje v zásadnom politickom obrate v energetickej politike.

0
31
Shin-Hanul-2
Južná Kórea definitívne schválila prevádzku jadrového bloku Shin-Hanul-2. Zdroj: KOREA HYDRO AND NUCLEAR POWER CO.

Tlačové správy v Južnej Kórei uviedli, že Komisia pre jadrovú bezpečnosť a ochranu dala súhlas na prevádzku bloku v pobrežnom kraji Uljin, 218 km juhovýchodne od Soulu. Juhokórejský reaktor APR-1400 s výkonom 1340 MW bude teraz naplnený palivom a podstúpi šesťmesačné testovanie, kým sa formálne začne jeho plná komerčná prevádzka.

Schválenie prichádza po komerčnej prevádzke identického bloku Shin-Hanul-1 v decembri 2022. Prevádzka elektrárne symbolizuje, že prezident Yoon Suk-yeol obrátil politiku svojho predchodcu, ktorý bol za postupné vyradenie jadrovej energie, informoval denník Korea Joong Ang Daily.

Politikou bývalého prezidenta Mun Če-ina bolo vyradiť z prevádzky komerčné reaktory v krajine, ktoré vyrábajú približne 30 % jej elektriny, a zdržať sa výstavby nových. Naproti tomu Yoon je optimista, pokiaľ ide o potrebu, aby Južná Kórea prijala jadrovú energiu. Povedal, že výstavba jadrových elektrární je globálnym trendom a je nevyhnutná pre zníženie uhlíkovej a energetickej bezpečnosti.

Výstavba Shin-Hanul-1 sa začala v júli 2012 a Shin-Hanul-2 v júni 2013. Technológia APR-1400 je rovnaká, akú Južná Kórea úspešne exportovala pre štvorblokovú jadrovú elektráreň Baraka v Spojených arabských emirátoch.

Soul je tiež zapojený do výberových konaní na ďalšie veľké jadrové projekty vrátane plánov na novú výstavbu v Českej republike a Poľsku.

V Južnej Kórei sú vo výstavbe dva bloky APR-1400 v jadrovej elektrárni Saeul, predtým nazývanej Shin Kori, na juhovýchode krajiny. Vláda chce tiež dokončiť výstavbu dvoch odložených blokov, 3. a 4. v elektrární Shin-Hanul. Minulý rok oznámila, že výstavba týchto dvoch blokov bude obnovená v roku 2025.

Práce na oboch blokoch boli zastavené v roku 2017 v rámci politiky vyraďovania jadrových zariadení predchádzajúcej administratívy.