Tricastin-1 sa stáva prvým francúzskym reaktorom, ktorý bude v prevádzke ďalších 10 rokov

Prvý blok jadrovej elektrárne Tricastin v južnom Francúzsku môže fungovať ďalších 10 rokov, čo z neho robí prvý francúzsky energetický reaktor s licenciou na prevádzku nad 40 rokov.

0
25
Jadrová elektráreň Tricastin v južnom Francúzsku
Jadrová elektráreň Tricastin v južnom Francúzsku. Foto: Marianne Casamance

Francúzsky jadrový regulátor ASN stanovil podmienky pre pokračovanie prevádzky 900 MW reaktorov štátnej energetickej spoločnosti EDF po 40 rokoch v roku 2021. Uviedol, že opatrenia plánované EDF v kombinácii s opatreniami predpísanými ASN zachovajú bezpečnosť blokov na ďalšie obdobie 10 rokov prevádzky.

Vylepšenia a opatrenia sa budú uplatňovať na každý reaktor jednotlivo počas ich štvrtého pravidelného hodnotenia bezpečnosti, ktoré má trvať do roku 2031.

Pri pravidelnej kontrole bezpečnosti bloku Tricastin-1, ktorý začal komerčnú prevádzku v decembri 1980, EDF zohľadnila špecifiká reaktora a jeho lokality a výsledky kontrol. ASN uviedol, že bezpečnostné zlepšenia plánované EDF, boli predmetom verejného prieskumu od 13. januára do 14. februára.

Macron považuje rozšírenia za kľúčové

EDF prevádzkuje tri typy tlakovodných reaktorov s výkonom 900 MW, 1300 MW a 1450 MW. Jej 32 prevádzkovaných 900 MW reaktorov bolo uvedených do komerčnej prevádzky v rokoch 1977 až 1988 a zahŕňajú najstaršie bloky súčasnej jadrovej flotily v krajine. Tieto reaktory sú v prevádzke v jadrových elektrárňach Blayais, Bugey, Chinon, Cruas-Meysse, Dampierre, Gravelines, Saint-Laurent a Tricastin.

Predĺženie životnosti existujúcich jadrových elektrární je kľúčovým prvkom plánov prezidenta Emmanuela Macrona, ohlásených vo februári 2022, na „znovuzrodenie“ francúzskeho jadrového priemyslu.

Francúzsko si vybralo Penly a Gravelines v severnom Francúzsku a Bugey vo východnom Francúzsku ako miesta pre každý z dvoch nových reaktorov EPR2, pričom program výstavby celkovo šiestich blokov bude stáť odhadom 52 miliárd eur. V júli EDF predložila žiadosť o výstavbu prvého páru jadrových blokov EPR2 v Penly.

Podiel flotily 56 jadrových blokov Francúzska na výrobe elektriny je asi 70 %, čo je najviac na svete, ale v roku 2022 to bolo 63 % v dôsledku odstávok niekoľkých elektrární v dôsledku problémov s koróziou potrubí.