Tretí blok jadrovej elektrárne Vogtle v Georgii začal komerčnú prevádzku

Tretí blok v jadrovej elektrárni Vogtle v Georgii začal komerčnú prevádzku a stal sa prvým novým americkým reaktorom, ktorý sa v krajine začal prevádzkovať od roku 2016.

0
47
Americká energetická spoločnosť Georgia Power oznámila dosiahnutie dôležitých míľnikov pri výstavbe nových jadrových blokov Vogtle 3 a 4.
Americká energetická spoločnosť Georgia Power oznámila dosiahnutie dôležitých míľnikov pri výstavbe nových jadrových blokov Vogtle 3 a 4. Foto: Georgia Power

Spoločnosť Georgia Power v pondelok oznámila, že blok s tlakovodným reaktorom (PWR) AP1000 generácie 3+ s výkonom 1117 MW ukončil testovanie a teraz spoľahlivo dodáva energiu do siete. Pri plnom výkone dokáže Vogtle-3 napájať 500 000 domácností a firiem. Elektrinu, ktorú elektráreň vyrobila, dostávajú elektrárenské spoločnosti v Georgii, na Floride a v Alabame.

Georgia Power uviedla, že nový blok predstavuje dlhodobú investíciu do budúcnosti čistej energie v štáte a bude zákazníkom poskytovať spoľahlivú energiu bez emisií po ďalšie desaťročia.

Tento historický úspech znamená začiatok novej éry čistej, nákladovo efektívnej elektriny z jadrovej energie v Amerike.

– Westinghouse, dodávateľ elektrárne

Westinghouse uviedol, že reaktory AP1000 v jadrovej elektrárni Vogtle sú prvé nové jadrové projekty v USA za viac ako 30 rokov. Štvrtý reaktor v lokalite, kde dva predchádzajúce reaktory vyrábali elektrinu už desaťročia, sa tiež blíži k dokončeniu. Komisia pre jadrovú reguláciu (NRC) minulý týždeň uviedla, že palivo by sa mohlo zaviezť do 4. bloku do konca septembra. Štvrtý blok by mal byť uvedený do komerčnej prevádzky v marci 2024.

Výstavba Vogtle-3 sa začala v marci 2013 a Vogtle-4 v novembri 2013. Ide o prvé bloky svojho druhu, ktoré sa stavajú v USA. Dátum spustenia projektu Vogtle-3 bol ešte v roku 20212 naplánovaný na rok 2016, ale projekt zaznamenal množstvo oneskorení a prekročení nákladov.

O tom, ako sa rozdelia náklady medzi spoločnosť a jej zákazníkov, rozhodne regulátor verejných služieb, Georgia Public Service Commission, keď bude blok 4 v prevádzke: zákon povoľuje, aby sa na poplatníkov preniesli len náklady, ktoré sa považujú za „rozumné“.

Pozadie: Jadro v USA v skratke

Výroba elektriny z komerčných jadrových elektrární v USA sa začala v roku 1958. USA majú v súčasnosti 93 prevádzkovaných komerčných jadrových reaktorov na 55 miestach v 28 štátoch. Vyrábajú asi 18 % elektrickej energie v krajine. Jeden blok, Vogtle-4, zostáva vo výstavbe.

Priemerný vek týchto jadrových reaktorov je približne 40 rokov. Najstarší prevádzkovaný reaktor Nine Mile Point-1 v štáte New York začal komerčnú prevádzku v decembri 1969. Najnovší reaktor uvedený do prevádzky, Watts Bar-2, bol spustený v roku 2016.

Podľa NRC k novembru 2021 bolo 23 odstavených komerčných jadrových reaktorov na 19 lokalitách v rôznych štádiách vyraďovania.