Francúzsko oznamuje Bugey ako miesto pre tretí pár jadrových blokov EPR2

Francúzsko si vybralo Bugey vo východnom Francúzsku ako miesto pre dva nové jadrové reaktory, ktoré sú súčasťou širšieho programu výstavby šiestich reaktorov. Ich náklady sa odhadujú na 52 miliárd Eur.

0
42
Jadrová elektráreň Bugey, Francúzsko. Zdroj: EDF
Francúzska jadrová elektráreň Bugey. Zdroj: EDF

Kancelária francúzskeho prezidenta Emanuela Macrona tento krok oznámila v stredu 19. júla, pričom naznačila, že dvojica reaktorov EPR2 novej generácie bude postavená na mieste existujúcej jadrovej elektrárne v Bugey.

Bloky EPR2 v Bugey budú tretím párom reaktorov EPR2 po identických pároch v Penly a Gravelines v severnom Francúzsku.

„Rada pre jadrovú politiku sa rozhodla vybrať miesto v Bugey s podporou miestnych volených zástupcov na inštaláciu tretieho páru reaktorov EPR2 po Penly a Gravelines,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Začiatkom tohto mesiaca štátna energetická spoločnosť EDF podala žiadosť o výstavbu prvého páru jadrových blokov EPR2 v Penly. Oznámenie o výbere Bugey nasledovalo po zasadnutí Rady pre jadrovú politiku. Bolo to druhé takéto stretnutie za šesť mesiacov, obe sa konali s cieľom prediskutovať Macronove plány, ohlásené vo februári 2022, na „znovuzrodenie“ francúzskeho jadrového priemyslu s možnou výstavbou 14 blokov EPR2 a predĺžením prevádzky starších jadrových elektrární zo 40 rokov na 50 rokov alebo viac.

Macron chce tiež „bezprecedentné výskumné úsilie“ v oblasti malých modulárnych reaktorov (SMR) a inovatívnych reaktorov a zachovanie a posilnenie odvetvia jadrového palivového cyklu v krajine.

Rada oznamuje zvýšenie zdrojov

Vo vyhlásení sa uvádza, že rada sa rozhodla „výrazne posilniť“ jadrovú správu zvýšením počtu zamestnancov dozoru. „Poslanie orgánu jadrového dozoru ASN a organizácie pre výskum a analýzu IRSN bude zachované a ich ľudské zdroje budú posilnené,“ uvádza sa vo vyhlásení. Zlepšia sa aj federálne zariadenia na jadrový výskum.

Rada uviedla, že zvýšené zdroje umožnia prilákať nové talenty a posilniť výskum v oblastiach, ako je dlhodobá prevádzka jadrových elektrární a palivový cyklus.

Na posilnenie riadenia oživenia jadrovej energetiky vo Francúzsku bude vytvorený post vysokého komisára pre atómovú energiu, uviedla rada.

Rada schválila pokračovanie investícií do výstavby výskumného reaktora Julesa Horowitza v Cadarache na juhu krajiny s prevádzkou naplánovanou na roky 2032-2034. Tento reaktor umožní podporiť výskum predĺženia prevádzka pre existujúcu flotilu, EPR2 a SMR.

Vo Francúzsku vyrába flotila 56 jadrových blokov 70 % elektriny – najviac na svete – ale v roku 2022 to bolo 63 % v dôsledku odstávok niekoľkých elektrární v dôsledku problémov s koróziou potrubí.

EPR2: Francúzsky reaktor novej generácie

EPR-2 je optimalizovaná verzia reaktora EPR. S EPR má veľa spoločného – rovnaký výkon (1670 MWe) a životnosť minimálne 60 rokov – ale zlepšila sa jeho „konštruovateľnosť“. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) bola dvojplášťová budova kontajnmentu nahradená budovou kontajnmentu z veľmi hrubej steny vystlanej kovovou výstelkou.

Keďže EPR bol pôvodne francúzsko-nemecký projekt, niektoré funkcie požadovala nemecká strana, ale vo francúzskej flotile reaktorov sa nepoužívali, napríklad možnosť vykonávať údržbárske činnosti v budove reaktora, za chodu reaktora na plný výkon.

Upustenie od tejto možnosti zjednodušilo projektovanie budovy, uviedla MAAE. EPR2 bol vyrobený viac modulárne a používa viac prefabrikovaných prvkov ako EPR, čo by malo urýchliť jeho výstavbu a zjednodušiť organizáciu staveniska.

„Prirodzene, EPR2 plne ťaží zo spätnej väzby na staveniskách EPR vo Francúzsku, Fínsku, Číne a Anglicku,“ uviedla MAAE.

Po niekoľkých odkladoch a náraste nákladov sa Olkiluoto-3 vo Fínsku nedávno stalo prvým blokom EPR, ktorý začal prevádzku v Európe. Vo Francúzsku sa Flamanville-3 EPR blíži k dokončeniu a v Spojenom kráľovstve sú dva EPR vo výstavbe v Hinkley Point C a dva ďalšie sa zvažujú pre Sizewell C.

Taishan-1 v Číne bol prvým blokom EPR, ktorý začal komerčnú prevádzku v decembri 2018. Druh EPR v Taishane začal komerčnú prevádzku v septembri 2019.