Poľská vláda schválila financie na udržanie výskumného reaktora Maria v prevádzke ďalšie desaťročia

Vláda v Poľsku odobrila prostriedky na udržanie výskumného reaktora Maria v prevádzke minimálne do roku 2050.

0
22
Poľský výskumný reaktor Maria
Poľský výskumný reaktor Maria. Foto: National Centre For Nuclear Research

Poľské národné centrum pre jadrový výskum (NCBJ) zabezpečilo financovanie od centrálnej vlády na modernizáciu jediného jadrového výskumného reaktora v krajine, Maria.

Náklady na projekt sú 91,7 milióna PLN (20 miliónov eur) a budú zahŕňať vylepšenia potrebné na predĺženie životnosti reaktora najmenej do roku 2050. NCBJ, ktoré bude viesť projekt, uviedlo, že modernizácia bude zahŕňať elektrické napájanie, riadenie a ochranu, ventilačné a dozimetrické systémy, núdzový varovný systém a chladiacu vežu. Ukončenie projektu sa očakáva v roku 2027.

Reaktor dosiahol prvý kritický stav v decembri 1974 a má licenciu na prevádzku do roku 2025. Je pomenovaný po poľskej rodáčke a dvojnásobnej nositeľke Nobelovej ceny Marii Sklodowskej-Curie, fyzičke a chemičke, ktorá viedla priekopnícky výskum rádioaktivity.

Podľa NCBJ je tento reaktor nevyhnutný pre vedúcu úlohu Poľska v rádiofarmaceutickom priemysle. Medicínske rádioizotopy generované reaktorom Maria sú životne dôležitou súčasťou mnohých lekárskych výskumných projektov.

NCBJ uviedlo, že v Poľsku sa ročne vykoná približne 380 000 procedúr nukleárnej medicíny, čo poukazuje na význam pokračujúcej prevádzky reaktora a jeho úlohu v oblasti verejného zdravia a medicíny. Podľa NCBJ približne 17 miliónov ľudí na celom svete používa produkty založené na rádioizotopoch vyrobených v reaktore, pričom Maria pokrýva asi 12 až 15 % celosvetových dodávok molybdénu-99.

Okrem výroby rádioizotopov sa Maria využíva aj na testovanie palivových a konštrukčných materiálov pre jadrovú energetiku, neutrónové modifikácie materiálov, výskum fyziky neutrónov a kondenzovaných látok a cvičnú reaktorovú fyziku a technológiu.

Tento výskumný reaktor s vysokým tokom – vo Výskumnom centre Swierk asi 30 km juhovýchodne od Varšavy – je vodou a berýliom moderovaný reaktor bazénového typu s grafitovým reflektorom a tlakovými kanálmi obsahujúcimi sústredné šesť-rúrkové zostavy palivových článkov.