Belgicko sa dohodlo na podmienkach predĺženia prevádzky dvoch reaktorov

Belgicko podpísalo dohodu s jadrovým prevádzkovateľom Engie o predĺžení používania dvoch komerčných jadrových reaktorov v krajine o 10 rokov.

0
51

Toto rozhodnutie prišlo po tom, ako ruská invázia na Ukrajinu podnietila vládnu koalíciu k prehodnoteniu plánov pre bezpečnosť dodávok. Belgicko malo do roku 2025 úplne odstaviť svojich päť zostávajúcich jadrových blokov, ale teraz predĺži životnosť svojich dvoch najnovších blokov, Doel-4 a Tihange-3.

Doel-4 a Tihange-3 mali byť definitívne zatvorené v roku 2025, ale teraz sa po nevyhnutných prácach budú reštartovať v novembri 2026 a budú pokračovať v prevádzke ďalších 10 rokov. Engie povedala, že ak sa uvoľnia predpisy týkajúce sa reštartovania reaktorov, bloky by mohli byť spustené už v novembri 2025.

Oba bloky sú naplánované na odstávky kvôli modernizácii, ktorá je potrebná na splnenie regulačných požiadaviek dlhodobej prevádzky.

Podpísanie dohody zo štvrtka 29. júna nasleduje po počiatočnej dohode dosiahnutej v januári o predĺžení prevádzky Doel-4 a Tihange-3, kedy vláda hľadá spôsoby, ako zabezpečiť spoľahlivé dodávky energie vzhľadom na rastúce ceny spôsobené vojnou na Ukrajine.

„Posilňuje to naše dodávky elektriny, znižuje energetickú závislosť našej krajiny a zaručuje výrobu nízkouhlíkovej a lacnej elektriny v Belgicku,“ uviedol vo vyhlásení premiér Alexander de Croo. Dohoda zahŕňa vytvorenie spoločného podniku na riadenie týchto blokov v pomere 50:50 medzi Engie a štátom.

„Po niekoľkých mesiacoch intenzívneho a konštruktívneho dialógu s belgickou vládou sme spokojní s podpisom tejto vyváženej dohody pre obe strany,“ povedala výkonná riaditeľka Engie Catherine MacGregorová. „Toto je nový zásadný krok smerom k predĺženiu prevádzky Doel-4 a Tihange-3, na ktoré je Engie plne a zodpovedne odhodlaná.“

Myslí sa aj na jadrový odpad

Dohoda s francúzskou energetickou spoločnosťou tiež stanovuje cenu budúcich nákladov na nakladanie s jadrovým odpadom vo výške 15 miliárd eur. Minister energetiky Tinne Van der Straeten uviedol, že dohoda umožnila Belgicku zabezpečiť financovanie nakladania s jadrovým odpadom pre budúce generácie.

Bloky Doel-4 a Tihange-3 majú tlakovodné reaktory s výkonom 1038 MW. Oba začali komerčnú prevádzku v roku 1985. Päť belgických jadrových blokov sú Doel-1, Doel-2 a Doel-4 v severnej provincii Antverpy a Tihange-1 a Tihange-3 vo východnej provincii Liege. Tihange-2 bol odstavený vo februári 2023 a Doel-3 v septembri 2022.

Belgický federálny zákon z roku 2003 požadoval postupné ukončenie výroby jadrovej elektriny v krajine. Zákon bol zmenený a doplnený v rokoch 2013 a 2015 s cieľom zabezpečiť, aby tri najstaršie reaktory – Tihange-1, Doel-1 a Doel-2 – zostali v prevádzke do roku 2025.

Súčasná koaličná vláda, ktorá vznikla koncom roka 2021, potvrdila plány na postupné vyraďovanie existujúcich reaktorov do roku 2025, ponechala si však otvorenú možnosť predĺženia životnosti dvoch reaktorov na zabezpečenie dodávok energie.

Obavy o dodávky energie po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022 prinútili vládu predĺžiť prevádzku Doel-4 a Tihange-3 uprostred varovaní národného prevádzkovateľa siete o nedostatku energie po roku 2025 pri vyradení jadrovej energie.