Záporožskej elektrárni bezprostredné nebezpečenstvo z pretrhnutej priehrady nehrozí

Podľa ukrajinských expertov a expertov OSN neexistuje žiadne bezprostredné bezpečnostné ohrozenie Záporožskej jadrovej elektrárne v dôsledku roztrhnutia priehrady Nová Kachovka.

0
87
ukrajinská jadrová elektráreň Zaporizhia
Ukrajinská jadrová elektráreň Zaporizhia

Ukrajinská jadrová energetická spoločnosť Energoatom vydala vyhlásenie, že situácia v Záporožskej elektrárni so šiestimi blokmi, asi 200 km proti prúdu na severovýchod od priehrady, je pod kontrolou.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) na sociálnych sieťach uviedla, že jej experti na mieste monitorujú situáciu a roztrhnutie priehrady východne od Chersonu na rieke Dnipro pri Čiernom mori nespôsobilo „žiadne bezprostredné riziko jadrovej bezpečnosti“.

Od marca do novembra 2022 bol Cherson okupovaný ruskými silami. Ukrajinské sily mesto dobyli späť 11. novembra 2022.

Päť reaktorov v Záporožskej elektrárni je v „studenej odstávke“, čiže úplne vypnutých a ochladzovaných a jeden je v „horúcej odstávke“, udržiavaný na 200 – 250 °C, aby ho bolo jednoduchšie reštartovať, keď to podmienky dovolia.

Elektráreň používa na chladenie jazero s priemerom asi dva alebo tri kilometre. Vo vyhlásení Energoatomu sa uvádza, že toto jazero je naplnené na výšku hladiny 16,6 metra, „čo je dostatočné pre potreby elektrárne“.

Tlačové správy citovali Marianu Budjerynu, ukrajinskú jadrovú vedkyňu a vedúcu výskumnú pracovníčku na Harvardskej univerzite, ktorá povedala: „Skutočnosť, že vedľa Záporožskej jadrovej elektrárne je umelé jazero, kde je možné udržiavať vodu nad hladinou nádrže a skutočnosť, že reaktory sú v studenej odstávke, nám dáva určitú istotu a zvýšený čas na reakciu, ak elektráreň začne byť ovplyvnená.“

Väčší problém je – kto to urobí? Záporožská elektráreň je už personálne „ohlodaná na kosť.“

V nesúvisiacom incidente vo februári MAAE uviedla, že experti v ZJE (Záporožskej jadrovej elektrárni) informovali, že hladina vody v nádrži Kachovka sa znižuje. Podľa návrhu je však veľké chladiace jazierko vedľa reaktorových blokov nad úrovňou nádrže Kachovka.

„Aj keď znížená hladina vody nepredstavuje bezprostrednú hrozbu pre jadrovú bezpečnosť a zabezpečenie, môže sa stať zdrojom obáv, ak bude pokles hladiny pokračovať,“ povedal vtedy generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi.

„Opäť to poukazuje na mnohé potenciálne riziká pre túto veľkú jadrovú elektráreň počas vojny a zdôrazňuje, že sa nikdy nesmieme uspokojiť z hľadiska jej bezpečnosti a zabezpečenia,“ povedal Grossi.

Ukrajinská vláda obvinila Rusko, že vyhodilo do vzduchu priehradu Nová Kachovka na rieke Dnipro, a vyzvala ľudí žijúcich po prúde, aby sa v prípade katastrofálnych záplav evakuovali. Na sociálnych sieťach kolovali letecké zábery, na ktorých bola vidno odplavenú väčšinu priehradného múru a mohutný tok vody smerujúci po prúde.