Francúzska EDF chce lepšie pripraviť svoje jadrové elektrárne na vlnu horúčav

Francúzska energetická spoločnosť EDF chce lepšie pripraviť svoje jadrové elektrárne na vlny horúčav.

0
41
Flamanville
Francúzska jadrová elektráreň Flamanville. Zdroj: EDF https://www.power-technology.com/projects/flamanville-3-nuclear-power-plant-normandy/

edf

Francúzska energetická spoločnosť EDF chce investovať do úložných kapacít pre studenú vodu používanú na chladenie reaktorov, ktorá sa počas horúčav nemôže vrátiť do riek kvôli vyššej teplote, než stanovujú predpisy. EDF sa tak chce vyhnúť obmedzeniam prevádzky kvôli chladeniu. S odkazom na riaditeľku EDF pre životné prostredie Cécile Laugierovú, to uviedol denník Les Echos.

Počas horúceho počasia minulé leto platili pre niektoré jadrové elektrárne dočasné mimoriadne opatrenia. Tie umožňovali vrátenie vody, aj keď mala vyššiu teplotu, ako je povolené. Krajina sa tak rozhodla, pretože inak hrozil nedostatok elektrickej energie. Teplota, pri ktorej elektrárne vypúšťajú vodu do riek, je regulovaná v záujme ochrany riečnej flóry a fauny.

„Dnes sú naše skladovacie kapacity viac ako dostatočné, ale keď sa pozrieme do budúcnosti, musíme zvýšiť rezervy,“ povedal Laugierová.

Spoločnosť EDF totiž môže byť v budúcnosti nútená odstaviť reaktory kvôli tomu, aby obmedzila ohrievanie riek počas horúčav. Od začiatku roka 2000 predstavujú straty z týchto environmentálnych príčin 0,3 % výroby elektrickej energie skupiny. EDF predpokladá, že do roku 2050 sa tieto straty zvýšia na 1,5 %.

EDF zároveň presadzuje prehodnotenie environmentálnych noriem, ktoré obmedzujú vypúšťanie vody do riek. „Environmentálne koncepcie vychádzajú zo štúdií zo 70. rokov minulého storočia, ale klimatické zmeny už menia životné prostredie,“ povedala riaditeľka EDF pre životné prostredie. Ako príklad uviedla teplotu rieky Garonne, ktorá v lete nad elektrárňou EDF v Golfechu dosahovala až 28 stupňov. Tento údaj zodpovedá maximálnej hodnote, ktorú koncern stanovil pre vypúšťanie vody.

Zároveň chce elektrárenská spoločnosť využívať chladiacu vodu šetrnejšie, uviedla Laugierová. Má sa otestovať proces, pri ktorom by sa vodná para vznikajúca v chladiacich vežiach mohla zachytávať a opätovne používať ako chladiaca voda.