Prvý európsky blok EPR vo Fínsku oficiálne začína komerčnú prevádzku

Jadrový blok Olkiluoto-3 na juhozápade Fínska oficiálne spustil plnú komerčnú prevádzku, čím sa stal najväčším reaktorom – a prvým svojho druhu – v prevádzke v Európe.

0
68
olkiluoto
Fínska jadrová elektráreň Olkiluoto. Foto: TVO

Začiatkom tohto mesiaca vlastník a prevádzkovateľ elektrárne Teollisuuden Voima Oyj (TVO) potvrdil odovzdanie 1600 MW bloku EPR od dodávateľa, francúzsko-nemeckého konzorcia Areva-Siemens. Komerčná prevádzka sa začala podľa plánu 2. mája.

Blok Olkiluoto-3, ktorého výstavba sa začala v roku 2005 a zaznamenala množstvo oneskorení a prekročení nákladov, začal s pravidelnou výrobou elektriny 16. apríla.

TVO uviedla, že skúšobná výroba na bloku s tlakovodným reaktorom, ktorý bude v prevádzke najmenej 60 rokov, bola ukončená a pravidelná výroba elektriny sa začala v skorých ranných hodinách 16. apríla.

Tento blok generácie 3+ je prvým blokom EPR, ktorý začal prevádzku v Európe.

Vo Francúzsku sa EPR Flamanville-3 blíži k dokončeniu a vo Veľkej Británii sú dva EPR vo výstavbe v Hinkley Point C. Taishan-1 v Číne bol prvý blok EPR, ktorý začal komerčnú prevádzku v decembri 2018. Druhý EPR v Taishane začal komerčnú prevádzku v septembri 2019.

Blok pokryje 14 % dopytu po elektrine

„Odteraz sa asi 30 % fínskej elektriny bude vyrábať v jadrovej elektrárni Olkiluoto,“ uviedla TVO s odkazom na všetky tri bloky v jadrovej elektrárni Olkiluoto. Očakáva sa, že Olkiluoto-3 pokryje 14 % dopytu po elektrickej energii vo Fínsku. Bloky 1 a 2, oba s varným reaktorom staršej generácie, sú v komerčnej prevádzke od roku 1979 a 1982.

Projekt Olkiluoto-3 zaznamenal množstvo oneskorení. Najnovšie v januári došlo k posunutiu harmonogramu komerčnej prevádzky, keď TVO uviedla, že nainštaluje „robustnejšie“ obežné kolesá do všetkých štyroch napájacích čerpadiel.

Náklady na Olkiluoto-3 boli pôvodne vyčíslené na 3,2 miliardy eur, ale v roku 2012 Areva odhadla celkové náklady na takmer 8,5 miliardy eur. Spoločnosť vo svojej priebežnej správe za 1. štvrťrok uviedla, že jej „celková investícia“ bude približne 5,8 miliardy eur.

Krajina má teraz päť komerčných reaktorov – tri v JE Olkiluoto a dva v JE Loviisa. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) zabezpečovali v roku 2021 približne 32 % výroby elektriny v krajine, teda ešte predtým, ako bol blok Olkiluoto-3 v prevádzke.

Fínsko tiež buduje prvé trvalé úložisko vyhoreného jadrového paliva na svete v Olkiluoto hlboko v podloží. V zariadení bude zapuzdrené palivo uložené v sieti tunelov, ktoré budú mať nakoniec dĺžku 50 km.

Prevádzka Olkiluoto-3 a národná túžba ukončiť dovoz energie z Ruska posilnili podporu jadrovej energie s rekordnými 68 % za a iba 6 % proti, ukázal prieskum. Priemyselná skupina Finnish Energy uviedla, že podpora jadrovej energie sa meria nepretržite od roku 1983 a teraz je vyššia ako kedykoľvek predtým.