Holandsko podporí rozsiahlou finančnou pomocou ďalší rozvoj svojho jadrového programu

Holandská vláda počíta v budúcom roku s finančnou podporou vo výške 320 miliónov eur na rozvoj jadrovej energie.

0
59
Holandská jadrová elektráreň Borssele
Holandská jadrová elektráreň Borssele. Foto: ANVS

Okrem rozšírenia súčasnej jadrovej elektrárne a výstavby dvoch nových veľkých blokov krajina plánuje tiež rozvoj malých modulárnych reaktorov. Jadrová energia má Holandsku pomôcť dekarbonizovať najmä priemysel, ktorý je silne závislý od plynu.

V návrhu rozpočtu Holandského klimatického fondu pre budúci rok sa počíta s podporou rozvoja jadrovej energetiky vo výške 320 miliónov eur. Krajina tieto prostriedky použije napríklad na predĺženie životnosti existujúcej jadrovej elektrárne Borssele. Jej tlakovodný reaktor s výkonom 485 MW je v prevádzke od roku 1973 a mal by byť odstavený o desať rokov.

Podľa vládnych plánov by sa od decembra 2021 mohli v Borssele postaviť dva nové veľké jadrové bloky. Holandsko chce minúť 117 miliónov eur na projektovú dokumentáciu a štúdie. Bloky s výkonom až 1 600 MW by po dokončení v roku 2035 mohli vyrábať až 13 % nízkouhlíkovej elektrickej energie.

„Kabinet zvyšuje svoje ambície v sektore elektrickej energie a usiluje sa o cenovo dostupnú a spoľahlivú bezuhlíkovú výrobu elektriny už v roku 2035. Jadrová energia bude v tomto smere zohrávať dôležitú úlohu. Ak budú dovtedy v prevádzke ďalšie dve elektrárne, podiel jadrovej energie sa zvýši na viac ako 10 %. Urýchľujeme aj vývoj modulárnych reaktorov, ktoré sú vo fáze návrhu na komerčné využitie,“ povedal Rob Jetten, minister pre klímu a energetickú politiku.

Malé modulárne reaktory namiesto plynu

Holandsko tiež plánuje podporiť vývoj malých modulárnych reaktorov sumou 65 miliónov eur. V auguste minulého roka podpísala britská spoločnosť Rolls-Royce SMR exkluzívnu dohodu so spoločnosťou ULC-Energy o spolupráci pri zavádzaní modulárnych reaktorov v Holandsku. Výber lokality sa očakáva v priebehu budúceho roka a začiatok výstavby je naplánovaný na rok 2027.

Dekarbonizácia holandského hospodárstva do roku 2050 bude obrovskou výzvou. Mnohé priemyselné odvetvia sa vo veľkej miere spoliehajú na fosílne palivá – najmä na zemný plyn. A to sa musí zmeniť. Nielen kvôli energetickej kríze, ktorej čelíme, ale aj kvôli tomu, že nám dochádza plyn.

– Bas Suijs
generálny riaditeľ ULC-Energy

Modulárne reaktory môžu krajine pomôcť pri dekarbonizácii priemyslu. Ťažba z jedného z najväčších plynových polí v holandskom Groningene v posledných rokoch prudko klesá v dôsledku rastúceho počtu zemetrasení. Očakáva sa, že ťažba plynu sa úplne zastaví najneskôr do roku 2024.