Čínske „umelé slnko“ láme vlastný rekord

Čínsky experimentálny pokročilý supravodivý tokamak (EAST) vo východnom meste Che-fej vyprodukoval a udržiaval „ustálenú dlhotrvajúcu plazmu s vysokým obmedzením“ počas 403 sekúnd (asi sedem minút), čím prekonal svoj vlastný rekord.

0
295
Čínsky experimentálny pokročilý supravodivý tokamak (EAST)
Čínsky experimentálny pokročilý supravodivý tokamak (EAST). Zdroj: Institute of Plasma Physics Chinese Academy of Sciences

Čínska asociácia pre jadrovú energiu uviedla, že experiment sa uskutočnil 12. apríla a zlepšil sa oproti výsledku z roku 2017, kedy bol vyrobený a udržiavaný rovnaký typ plazmy po dobu 103 sekúnd.

Tokamak East, ktorý začal svoju činnosť v roku 2006 v Inštitúte fyziky plazmy Čínskej akadémie vied v Che-fej, je v Číne známy ako „umelé slnko“. Používa sa na výskum jadrovej fúzie, procesu, ktorý kopíruje procesy, ktoré sa prirodzene vyskytujú v Slnku a hviezdach. Konečným cieľom je použiť riadenú jadrovú fúziu na poskytnutie takmer nekonečnej čistej energie.

Tokamak je zariadenie, ktoré využíva silné magnety na vytvorenie magnetického poľa schopného zadržať plazmu. Tokamak, často v tvare prstenca, zahrieva deutérium a trícium v magnetickom poli na teplotu plazmy, ktorá môže byť viac ako šesťkrát teplejšia ako jadro Slnka.

East je súčasťou čínskeho príspevku k najväčšiemu globálnemu fúznemu experimentu – projektu jadrovej fúzie v hodnote 20 miliárd Eur – Medzinárodného termonukleárneho experimentálneho reaktora (ITER) v Cadarache na juhu Francúzska.

Za posledných niekoľko rokov Čína zaznamenala množstvo úspechov s EAST vrátane dosiahnutia stabilnej plazmy pri rôznych teplotách a počas rôzne dlhých časov.

V roku 2021 výskumníci na EAST dosiahli teplotu plazmy 120 miliónov °C na 101 sekúnd a 160 miliónov °C na 20 sekúnd, čím prekonali rekord juhokórejského fúzneho zariadenia KSTAR v decembri 2020.

Koncom roka 2021 oficiálna tlačová agentúra Xinhua uviedla, že v EAST sa generovala stabilná plazma počas 1056 sekúnd (asi 17 minút) s teplotou 70 miliónov °C. Xinhua povedala, že to bol najdlhší takýto experiment na svete.

Vo svete existuje množstvo zariadení typu tokamak, pričom USA, Nemecko, Spojené kráľovstvo, Južná Kórea a Japonsko vedú preteky o odomknutie potenciálu jadrovej fúzie.