Estónsko určilo štyri potenciálne lokality pre prvú jadrovú elektráreň

Estónsko určilo štyri potenciálne lokality pre jadrovú elektráreň, nakoľko zvažuje plány na svoje prvé komerčné energetické reaktory.

0
31
Estónsko určilo štyri potenciálne lokality pre prvú jadrovú elektráreň
V apríli sa začala parlamentná diskusia o rozvoji jadrovej energie v Estónsku.

Štyri najlepšie miesta, podľa analýzy pre ministerstvo financií tejto pobaltskej krajiny, sú Toila v okrese Ida-Viru v severovýchodnom Estónsku; Kunda v okrese Laane-Viru v severovýchodnom Estónsku; Loksa v okrese Harju, tiež na severovýchode; a Varbla v okrese Parnu na juhozápade Estónska.

Tlačové správy v Estónsku citovali hovorcu ministerstva financií, ktorý povedal, že podrobná analýza bude nasledovať vtedy, keď sa štát rozhodne postaviť jadrovú elektráreň. „Veľa závisí od technologického výberu – kde môžeme vykonať prácu, koľko pôdy je potrebnej a aký veľký bude sociálno-ekonomický vplyv,“ povedal hovorca.

Analýzu vykonala infraštruktúrna poradenská firma Skepast & Puhkim, ktorej zástupca Triin Lepland uviedol, že proces výberu konečného miesta pre akúkoľvek potenciálnu jadrovú elektráreň bude prebiehať postupne.

Hovorca ministerstva životného prostredia uviedol, že vzhľadom na veľkosť Estónska je jednou z možností malý modulárny reaktor (SMR) s výkonom do 300 MW.

Vládna pracovná skupina pre jadrovú energetiku pripravuje záverečnú správu o plánoch pre jadrovú energiu, ktorá by mala byť hotová do konca roka.

V októbri sa v návrhu správy pracovnej skupiny uvádzalo, že Estónsko by mohlo mať svoju prvú jadrovú elektráreň do roku 2035, ale politici ešte musia plány podpísať a konečná verzia správy nebude hotová do roku 2023. Tlačové správy uviedli, že ak sa rozhodne o výstavbe jadrovej elektrárne, bude nasledovať výber technológie.

Estónska spoločnosť pre SMR Fermi Energia si nedávno vybrala BWRX-300 od americkej GE-Hitachi ako preferovanú jadrovú elektráreň pre potenciálne nasadenie v krajine.