Kyjev zvažuje, že elektrárne zničené vojnou nahradia malé modulárne reaktory

Ukrajina by chcela vybudovať dvadsať malých modulárnych reaktorov na posilnenie elektrickej siete v krajine.

0
57
ukrajinská jadrová elektráreň Zaporizhia
Ukrajinská jadrová elektráreň Zaporizhia

Ukrajina berie do úvahy ambiciózne plány na vybudovanie až 20 malých modulárnych reaktorov (SMR), ktoré by nahradili tepelné výrobné bloky zničené počas vojny s Ruskom. Uviedol to minister energetiky Herman Haluščenko.

„Toto je najlepšia možnosť, ako nahradiť tepelnú výrobu,“ citovali Haluščenka médiá. „Posunieme sa smerom k zelenému prechodu na technológiu SMR, toto je najlepšia technológia.“

Ukrajina už uviedla, že plánuje výstavbu nových jadrových elektrární, keďže sa snaží nahradiť existujúce bloky, ktoré začali prevádzku v 80. rokoch a budú v prevádzke maximálne 60 rokov.

Petro Kotin, prezident ukrajinskej štátnej jadrovej spoločnosti Energoatom, uviedol, že 15 ukrajinských komerčných jadrových blokov, z ktorých prvý, Rovno-1, bol uvedený do prevádzky v roku 1981, bolo navrhnutých na 30 rokov prevádzky, ale vďaka modernizácii zostanú v prevádzke maximálne 60 rokov.

Kotin uviedol, že Energoatom vyhodnocuje dve potenciálne lokality pre nové reaktory, z ktorých obe boli vyčlenené pre jadrové elektrárne počas sovietskej éry – Odesa na juhu krajiny a Čyhyryn na východe. Nebudú sa však stavať skôr než pred dokončením dvoch nových blokov Westinghouse AP1000 v existujúcej Chmeľnickej JE na západe Ukrajiny. Budú to bloky Chmeľnická-5 a -6.

Harmonogram projektu projektu Chmeľnická-5 a -6 zatiaľ nebol uvedený, jediná avizovaná informácia zatiaľ znela „začne hneď, ako sa skončí vojna“.

V hre sú aj malé modulárne reaktory

V novembri 2022 estónsky developer SMR Fermi Energia a ukrajinská energetická spoločnosť Eco-Optima podpísali dohodu o štúdiu potenciálneho nasadenia SMR na Ukrajine.

Taras Fedak, riaditeľ vývoja spoločnosti Eco-Optima, povedal, že know-how spoločnosti Fermi Energia „nám pomôže urýchliť zvažovanie SMR s cieľom zabezpečiť bezpečnosť dodávok a energetickú nezávislosť Ukrajiny rýchlejšie, ako sa snažiť vyvinúť celé know-how samostatne.“

Fermi Energia, založená v roku 2019, stála v popredí plánov nasadiť SMR v Estónsku.