Belgicko uvažuje nad ponechaním najstarších jadrových elektrární v prevádzke

Belgická vláda zvažuje, že ponechá svoje tri najstaršie jadrové elektrárne v prevádzke o dva roky dlhšie, ako sa v súčasnosti plánuje, uviedlo v piatok belgické ministerstvo energetiky.

0
127
Jadrová elektráreň Tihange v Belgicku má 3 tlakovodné reaktory. Zdroj: Wikipedia
Jadrová elektráreň Tihange v Belgicku má 3 tlakovodné reaktory. Zdroj: Wikipedia

Belgická vláda plánuje zisťovať u prevádzkovateľa Engie, či by bolo možné udržať elektrárne Tihange 1 a Doel 1 a 2, ktoré boli otvorené v roku 1975, v prevádzke do roku 2027 namiesto ich plánovaného odstavenia v roku 2025.

„Vojna na Ukrajine a problémy vo francúzskej jadrovej energetike nás prinútili hľadať spôsoby, ako vytvoriť väčšiu istotu a znížiť riziká v dodávkach energie,“ povedal hovorca ministerstva energetiky Jonas Dutordoir. „Toto by mohlo byť súčasťou riešenia.“

Spoločnosť Engie sa k správe zatiaľ odmietla vyjadriť.

Belgicko sa už minulý mesiac dohodlo s Engie na predĺžení životnosti dvoch jadrových reaktorov o 10 rokov, čím zvrátilo plán na úplné ukončenie využívania jadrovej energie v roku 2025 po tom, ako vojna na Ukrajine zmenila jeho energetickú stratégiu.

Reaktory Doel 4 a Tihange 3 – najnovšie zo siedmich belgických reaktorov – sa mali definitívne uzavrieť v roku 2025, ale teraz sa po nevyhnutných prácach znovu spustia v novembri 2026 a budú v prevádzke ešte 10 rokov.

Udržanie troch najstarších reaktorov v prevádzke počas zimy 2026 a 2027 by tiež malo pomôcť preklenúť obdobie údržby týchto dvoch reaktorov, uviedol Dutordoir. Dodal, že vláda by o tom mala rozhodnúť budúci mesiac.

Predlžovať chcú aj Francúzi

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pred rokom oznámil, že jeho krajina do roku 2050 postaví najmenej šesť nových jadrových reaktorov. Jadrová energia sa v krajine stala ústredným prvkom úsilia o dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050. Prezident v tom čase tiež povedal, že by chcel umožniť predĺženie životnosti starších jadrových reaktorov zo súčasných 40 rokov na 50 rokov alebo viac, ak by to bolo bezpečné.

Francúzsko sa v dlhodobom priemere spolieha na jadrovú energiu približne zo 70 %. Tento podiel však v minulom roku pravdepodobne klesol v dôsledku údržby a opráv reaktorov.