Vláda Južnej Kórei potvrdila návrat k jadrovej energii s plánmi zvýšiť jej podiel na 35 %

Južná Kórea plánuje do roku 2036 zvýšiť podiel jadrovej energie na takmer 35 % celkového energetického mixu krajiny v porovnaní s približne 28 % v roku 2021.

0
43
Jadrová elektráreň Shin-Hanul. Foto: KHNP

Ministerstvo obchodu, priemyslu a energetiky (Meti) uviedlo, že podiel jadra sa do roku 2036 zvýši na 34,6 percenta. Podiel obnoviteľných zdrojov stúpne na 30,6 % zo 6,2 %.

Plán je konečnou verziou nových energetických smerníc, ktoré v júli stanovila administratíva prezidenta Yoon Suk Yeola, keď zopakoval potrebu klásť väčší dôraz na jadrovú energiu nielen ako zdroj energie, ale aj ako hnaciu silu rastu exportu. Štyri pôvodné juhokórejské bloky APR-1400 už boli postavené v JE Baraka v Spojených arabských emirátoch.

Súbor politík odvtedy prešiel revíziami zo strany príslušných ministerstiev, verejných vypočutí a stálych parlamentných výborov. Boli tiež predmetom štúdií vplyvu na životné prostredie.

„Južná Kórea sa bude viac spoliehať na výrobu jadrovej energie a obnoviteľné zdroje namiesto fosílnych palív a LNG,“ povedalo Ministerstvo obchodu, priemyslu a energetiky. „Vyvážený energetický mix podporí efektívne využívanie obnoviteľných zdrojov, aby sa ľahšie dosiahla uhlíková neutralita.“

V decembri začal komerčnú prevádzku 25. jadrový blok v Južnej Kórei, ktorý znamenal významný politický obrat v energetickej politike. Spoločnosť Korea Hydro and Nuclear Power Company, štátny vlastník a prevádzkovateľ všetkých jadrových elektrární v krajine, uviedla, že 1340 MW APR-1400 pomôže uspokojiť zimný dopyt krajiny po energii.

Prezident je v otázke jadrovej energie optimista

Politikou bývalého prezidenta Mun Če-ina bolo vyradiť z prevádzky komerčné reaktory v krajine, ktoré vyrábajú približne 30 % elektriny a zdržať sa výstavby nových.

Naproti tomu súčasný prezident Yoon Suk-yeol je optimista, pokiaľ ide o potrebu, aby Južná Kórea prijala jadrovú energiu. Povedal, že výstavba jadrových elektrární je globálnym trendom a je nevyhnutná pre zníženie uhlíkovej a energetickej bezpečnosti.

Prevádzka bloku Shin-Hanul-1 sa začala krátko po tom, ako juhokórejská vláda oznámila, že výstavba ďalších dvoch blokov JE Shin-Hanul by sa mohla obnoviť v roku 2025 a budúci rok bude podaná žiadosť, aby blok Kori-2 mohol byť prevádzkovaný aj po skončení jeho životnosti.

Práce na Shin-Hanul-3 a Shin-Hanul-4 boli zastavené v roku 2017 v rámci politiky postupného vyraďovania jadrových zbraní predchádzajúcej vlády.