Je to definitívne. Belgicko predĺži životnosť dvoch reaktorov o ďalších 10 rokov

0
96

Belgická vláda sa dohodla s francúzskou energetickou spoločnosťou Engie na predĺžení životnosti dvoch jadrových elektrární o 10 rokov. Informoval o tom premiér Alexander De Croo s tým, že zrušili pôvodný plán ich postupného vyradenia v roku 2025, pretože hľadajú spôsob, ako zaistiť spoľahlivé dodávky energie pre krajinu v čase vysokých cien.

Reaktory v jadrových blokoch elektrární Doel-4 a Tihange-3 sa mali definitívne odstaviť o dva roky, ale po nevyhnutných prácach sa v novembri 2026 reštartujú a budú pokračovať v prevádzke ďalších 10 rokov. Svoju prevádzku začali v roku 1985 a poháňajú ich tlakovodné reaktory s výkonom 1038 MW dodané spoločnosťou Framacec, konzorciom spoločností Framatome, ACEC a Cockerill. Ide o najmladšie belgické jadrové bloky 2. generácie. Celkovo je v krajine šesť blokov: po tri v JE Doel (bloky 1,2,4) a JE Tihange (1,2,3).

„Predĺženie životnosti týchto dvoch jadrových reaktorov je kľúčové pre zaručenie našej energetickej bezpečnosti,“ povedal na tlačovej konferencii premiér Alexander De Croo. Dohoda podľa neho umožní Belgicku prevziať kontrolu nad svojím energetickým osudom.

Cesta k cenovej stabilite

„Belgicko je na nadchádzajúce zimy dobre zabezpečené. Dnes sme exportérom energie a tak to bude aj v nasledujúcich zimách,“ vyhlásil de Croo a pokračoval: „Touto dohodou naša krajina opäť získava kontrolu nad veľmi dôležitými dodávkami energie, získali sme na sile v rozhodovacom procese.“

Belgická ministerka energetiky Tinne Van Der Straetenová uviedla, že rozhodnutie prispeje k menej volatilným cenám na trhu s elektrickou energiou a k väčšej energetickej nezávislosti. Belgicko plánovalo úplne ukončiť výrobu z jadra v roku 2025, ale ruská invázia na Ukrajinu prinútila vládu prehodnotiť plány, ktorá sa nechce v takej významnej miere spoliehať pri výrobe elektriny na zemný plyn.

Belgický federálny zákon z roku 2003 požadoval postupné ukončenie výroby elektriny z jadrovej energie. Zákon novelizovali v rokoch 2013 a 2015, aby zabezpečili ponechanie troch najstarších reaktorov (Tihange-1, Doel-1 a ​​Doel-2) v prevádzke 50 rokov, teda do roku 2025.

Ďalší jadrový blok, Tihange-2, ktorý začal prevádzku v roku 1983, bude natrvalo odstavený tento rok. Vláda sa dotazovala aj na možnosť predĺženia životnosti aj v prípade Tihange-2, ale podľa spoločnosti Engie tomu bránia technické a bezpečnostné obmedzenia.

Najnovšie budú teda JE Doel-4 a Tihange-3 fungovať do roku 2035.

Na základe predbežnej dohody ohlásenej v júli sa Belgicko a spoločnosť Engie už dohodli na vytvorení spoločného podniku s podielom 50:50, ktorý bude prevádzkovať dva spomínané reaktory s predĺženou životnosťou.

Engie chcela zastropovať náklady na odpad

Podľa správ z Belgicka spoločnosť Engie podmienila dohodu viacerými klauzulami, napríklad stropom na náklady plynúce zo spracovania rádioaktívneho odpadu a vyhoreného paliva. Firma je väčšinovým vlastníkom a prevádzkovateľom týchto blokov prostredníctvom svojej 100-percentnej belgickej dcérskej spoločnosti Electrabel.

Osemnásteho marca 2022 belgická vláda oznámila svoje rozhodnutie odložiť o 10 rokov odstúpenie od jadrovej energetiky do roku 2025. Sedem reaktorov malo ukončiť výrobu postupne medzi rokmi 2022 a 2025. Navyše, jeden z nich – Doel-3 – odstavili už koncom septembra 2022. Pred jeho odstavením vyrábali jadrové reaktory 50% elektriny v Belgicku, čo je šiesty najvyšší podiel na svete.

Belgicko všetok zemný plyn dováža, pričom približne 43% v roku 2021 pochádzalo od jeho hlavného dodávateľa Nórska. Z Ruska doviezli približne 6,5% plynu. FPS Economy vlani hlásila, že Belgicko zrejme nedostatok plynu nepocíti, ale obmedzenie dodávok z Ruska by mohlo ovplyvniť trhové ceny.