Nemecká vláda opäť otvára spor o jadrovej energii

Vládna sociálna demokracia v Nemecku (SPD) požaduje ukončiť debatu o ďalšom predĺžení chodu nemeckých jadrových elektrární. Naopak, koaliční slobodní demokrati (FDP) chcú, aby tému preskúmali experti.

0
90
JE Brokdorf
Odstavená jadrová elektráreň Brokdorf. Táto nemecká atómka natrvalo ukončila prevádzku 31. decembra 2021. (Foto Wikipedia)

Predsedníčka nemeckého parlamentu Bärbel Basová z vládnej sociálnej demokracie (SPD) požaduje ukončenie debaty o ďalšom predĺžení chodu nemeckých jadrových elektrární. Odporúča viac sa sústrediť na budovanie zdrojov obnoviteľnej energie. Minister dopravy Volker Wissing, patriaci ku koaličným slobodným demokratom (FDP), napriek tomu navrhuje vytvorenie výboru odborníkov, ktorý by otázku predĺženia chodu elektrární preskúmal. Znovu sa tak otvára spor ohľadom jadrovej energie vo vnútri nemeckej vládnej koalície, píše agentúra Reuters.

Bez nového jadrového paliva

Basová v rozhovore pre denník Neue Osnabrücker Zeitung tiež varovala pred úvahami o nákupe nového paliva, čo by podľa nej viedlo k predĺženiu chodu reaktorov aj o desaťročia. Nemecko pôvodne zamýšľalo trvalo odstaviť svoje posledné tri jadrové elektrárne na konci minulého roka, kvôli energetickej kríze, ale odpojenie odložilo na polovicu tohto apríla.

„Nič si neklamme. Ak by sme teraz kúpili nové jadrové palivo, pobežia staré jadrové elektrárne možno ešte dvadsať rokov. Riziká sú príliš vysoké, ako nám ukazujú rozsiahle problémy vo Francúzsku,“ povedala Basová.

Jadrová produkcia vo Francúzsku vlani poklesla na 30-ročné minimum a dostala sa do problémov s pokrytím zvýšeného zimného dopytu. Na vine je oneskorený plán údržby, jadrové reaktory sú postihnuté koróziou, čo spôsobuje doteraz nevídaný počet výpadkov.

„Mali by sme zachovať súčasné predĺženie do apríla, debatu skončiť a urýchliť výstavbu zdrojov obnoviteľnej energie,“ dopĺňa Basová. Jej sociálna demokracia a tiež koaliční Zelení chcú jadrovú energetiku opustiť, naopak FDP a tiež opozičné konzervatívnej únie CDU/CSU navrhujú vzhľadom na súčasnú energetickú situáciu udržať reaktory v prevádzke aspoň dva ďalšie roky.

Volker Wissing: Jadrová energia je bezemisná

Wissing v rozhovore pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung vyjadril svoje obavy o tom, že ekologický prínos elektromobilov by mohol byť iba obmedzený, ak sa na ich nabíjanie nebude využívať jadrová energia, ktorá je bezemisná.

„Potrebujeme expertnú odpoveď na otázku, ako môžeme zaistiť stabilné a cenovo dostupné dodávky energie a súčasne dosiahnuť ciele v ochrane klímy,“ dodal Wissing.

Vláda sociálnodemokratického kancelára Olafa Scholza rozhodla, že jadrové elektrárne neodpojí ku koncu minulého roka, ale až k 15. aprílu tohto roku. Scholz trvá na tom, že toto je konečný dátum, kedy Nemecko skončí s jadrovou energetikou. S predĺžením prevádzky reaktorov súhlasila aj strana Zelených. Súhlas ale podmienili tým, že reaktory budú pracovať s existujúcim palivom a že žiadne nové sa zaobstarávať nebude.

Nemecko teraz prevádzkuje tri jadrové elektrárne, a to Emsland v Dolnom Sasku, Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku a Isar 2 v Bavorsku. O ukončení výroby energie z jadra v Nemecku rozhodla už predchádzajúca vláda konzervatívnej kancelárky Angely Merkelovej. Podnetom k tomu bola havária jadrovej elektrárne v japonskej Fukušime v roku 2011.