JE Temelín druhýkrát v histórii vyrobil až 16 TWh elektriny

0
82
Temelín
Jadrová elektráreň Temelín. Foto: ČEZ

Jadrová elektráreň Temelín v južných Čechách vyrobila vlani 16 TWh elektrickej energie. Ide o také množstvo bezemisnej elektriny, ktorá by českým domácnostiam vystačila na bezmála 12 mesiacov. Doposiaľ najviac elektriny sa v Temelíne podarilo vyrobiť v roku 2017, presnejšie 16,48 TWh, išlo však o mimoriadne obdobie, pretože jedna z dvoch naplánovaných odstávok vtedy prebehla na prelome rokov 2016/17. Tentoraz sa métu 16 TWh podarilo dosiahnuť s dvoma odstávkami počas roka.

Za úspechom výroby druhého najväčšieho množstva elektriny za 22-ročnú prevádzkovú históriu zariadenia je bezpečná a plynulá prevádzka, uskutočnená modernizácia a splnenie časového harmonogramu odstávok.

„Česká energetika v súčasnej dobe potrebuje bezemisné a výkonné zdroje, na ktoré sa môže spoľahnúť. Sme radi, že môžeme túto úlohu plniť a dobré výsledky chceme potvrdiť aj v ďalších rokoch,“ vyhlásil Jan Kruml, riaditeľ JE Temelín.

Výsledok modernizácie

V JE Temelín vlani uskutočnili dve odstávky súvisiace s výmenou jadrového paliva, technickými kontrolami a modernizáciou a v súčte ich zvládli za 107 dní. Za 16-terawattový výsledok zodpovedá aj výrazná, vyše 99-percentná spoľahlivosť v prevádzke, no takisto k nemu prispela modernizácia či dobré prevádzkové nastavenia. Na ich stanovenie prevádzkovateľ, spoločnosť ČEZ, využíva moderné matematické metódy (Big data), ktoré zohľadňujú prevádzkové a meteorologické dáta z ostatných rokov. Momentálne v Temelíne pripravujú nový sotfware, ktorý bude online dohliadať na ekonomickú prevádzku hlavných výrobných blokov. Jeho skúšobnú verziu chcú uviesť do života tento rok.

JE Temelín patrí spoločne s JE Dukovany do portfólia skupiny ČEZ, obe jadrové elektrárne vyrábajú približne tretinu všetkej elektrickej energie vyrobenej v Českej republike. Spoločne na výpustiach do ovzdušia ročne ušetria životné prostredie od asi 20 miliónov ton emisií CO2. V Temelíne sa nachádzajú dva jadrové bloky, každý s výkonom približne 1 000 megawattov (MW). V Dukovanoch sú štyri menšie bloky s výkonom 510 MW. Ich pôvodný dizajn rátal s približne 30-ročnou životnosťou, ČEZ teraz ale očakáva, že by mohli vydržať 60 rokov.

Viac o jadrovej energetike v ČR sa dočítate tu.