Súd zamietol návrh na zabránenie prevádzky japonskej jadrovej elektrárne Mihama-3

Japonský súd zamietol súdny príkaz proti jadrovému bloku Mihama-3 spoločnosti Kansai Electric Power Company. Ide o prvý a jediný reaktorový blok v Japonsku, ktorý je v prevádzke viac ako 40 rokov.

0
19
Jadrový blok Mihama-3
Jadrový blok Mihama-3. Foto: Alpsdake

Rozhodnutie okresného súdu v Osake povoľuje bloku s PWR s výkonom 780 MW, ktorý začal komerčnú prevádzku v decembri 1976, pokračovať v chode po tom, ako bol reštartovaný podľa prísnejších bezpečnostných a protiteroristických noriem zavedených po havárii jadrovej elektrárne Fukušima-Daiiči v roku 2011.

Žalobcovia, pozostávajúci zo skupiny miestnych obyvateľov prefektúr Fukui, Shiga a Kyoto, neďaleko jadrovej elektrárne Mihama, sa snažili zastaviť starnúci reaktor z bezpečnostných dôvodov, uviedla tlačová agentúra Kyodo.

Mihama-3 je jediným komerčným blokom v lokalite Mihama v prefektúre Fukui v západnom Japonsku. Dva ďalšie bloky, 320-MW Mihama-1 a 470-MW Mihama-2, boli natrvalo odstavené v roku 2015. Kansai Electric sa rozhodla, že nie je ekonomicky životaschopné investovať do nákladných úprav týchto blokov, ktoré sa vyžadovali po Fukušime, najmä vzhľadom na ich pomerne malý výkon.

Rozhodnutie o Mihama-3 prichádza v čase, kedy vláda plánuje zmeniť pravidlá, aby umožnila existujúcim jadrovým flotilám prevádzku po súčasnej hranici 60 rokov. Plán je súčasťou vládneho úsilia znížiť emisie uhlíka a zabezpečiť stabilné dodávky energie ohrozené ruskou vojnou na Ukrajine.

Kansai Electric nedávno oznámila, že požiada o súhlas regulačných úradov s predĺžením prevádzkovej životnosti svojich jadrových blokov Takahama-3 a -4 o ďalších 20 rokov, pričom obe bloky sa budú potenciálne prevádzkovať maximálne 60 rokov.

Takahama-1 a -2 sa reštartujú v roku 2023

Podľa bezpečnostných pravidiel, ktoré vstúpili do platnosti po havárii Fukušima-Daiiči, majú japonské reaktory prevádzkovú dobu 40 rokov. Udelené môže byť jedno predĺženie (obmedzené na maximálne 20 rokov), vyžaduje sa však špeciálna inšpekcia na overenie integrity tlakových nádob reaktora a kontejnmentových nádob po 35 rokoch prevádzky.

Takahama-3 a Takahama-4 začali komerčnú prevádzku v roku 1985. Dva ďalšie bloky v lokalite, Takahama-1 a -2, sa stali prvými japonskými blokmi, ktorým bolo udelené predĺženie licencie na viac ako 40 rokov podľa revidovaných predpisov po Fukušime, sú však mimo prevádzky, kým sa nedobuduje záložné riadiace centrum, ako to vyžaduje regulátor. Kansai Electric uviedla, že plánuje reštartovať bloky, oba 780-MW tlakovodné reaktory, v polovici roka 2023.

V októbri spoločnosť Kyushu Electric Power požiadala o predĺženie prevádzkovej životnosti blokov 1 a 2 v jadrovej elektrárni Sendai v juhozápadnom Japonsku o 20 až 60 rokov.

Všetky komerčné reaktory v krajine boli odstavené po havárii vo Fukušime v roku 2011 a nemôžu sa reštartovať, kým neprejdú novými prísnymi bezpečnostnými kontrolami. Pred Fukušimou vyrábala japonská flotila 54 jadrových blokov asi 30 % elektrickej energie v krajine. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu v roku 2021 to bolo 7,2 %.

Japonsko uviedlo, že reštartuje viac nečinných jadrových blokov a pozrie sa na vývoj reaktorov novej generácie, ako aj na predĺženie životnosti existujúcich reaktorov v rámci zásadnej zmeny politiky v oblasti jadrovej energie desať rokov po Fukušime.