MAAE a Kyjev dosiahli dohodu o „nepretržitej prítomnosti“ na jadrových elektrárňach

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vytvorila skupinu expertov na jadrovú bezpečnosť a zabezpečenie, ktorí budú nepretržite prítomní vo všetkých ukrajinských jadrových elektrárňach ako súčasť zvýšeného úsilia pomôcť predchádzať jadrovej havárii počas súčasného ozbrojeného konfliktu.

0
27
Chmeľnická jadrová elektráreň na Ukrajine
Chmeľnická jadrová elektráreň na Ukrajine. Foto: Uatom.org

Počas dvojhodinového stretnutia v Paríži, ktoré sa skončilo v utorok skoro ráno, generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi povedal, že on a ukrajinský premiér Denys Shmyhal dosiahli pokrok v diskusiách o vytvorení zóny jadrovej bezpečnosti a ochrany v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne, kde MAAE pred viac ako tromi mesiacmi rozmiestnila stálu expertnú misiu.

„Ešte tam nie sme“

„Zatiaľ čo tam ešte nie sme a je potrebná ďalšia práca, som čoraz optimistickejší, že takáto zóna – ktorá má prvoradý význam – bude schválená a implementovaná v blízkej budúcnosti,“ povedal Grossi po rozhovoroch.

„V najbližších dňoch budem pokračovať v konzultáciách na vysokej úrovni – s Ukrajinou aj Ruskom – s jasným cieľom urobiť to čo najskôr. Nemôžeme si dovoliť stratiť viac času.“

MAAE už má stálu prítomnosť v Záporožskej jadrovej elektrárni, ale za posledný mesiac vyslala týždňové misie jadrovej bezpečnosti a ochrany do troch ďalších funkčných jadrových elektrární na Ukrajine – Chmeľnickej, Rovna a Juhoukrajinskej – a do Černobyľu, kde sa nachádza jadrová elektráreň, poškodená haváriou z roku 1986.

Grossi a Shmyhal sa počas stretnutia v Paríži dohodli, že MAAE bude pokračovať v plánoch na zriadenie nepretržitej prítomnosti agentúry na týchto štyroch miestach.

Opakované ostreľovanie okolo Záporožskej jadrovej elektrárne ovládanej Ruskom vyvolalo obavy z možnosti vážnej havárie. Elektráreň poskytovala asi pätinu elektriny na Ukrajine pred ruskou inváziou a niekoľkokrát bola nútená pracovať so záložnými generátormi.

Minulý mesiac po rozsiahlych ruských útokoch na Ukrajinu bolo automaticky odstavených niekoľko reaktorov v dvoch ukrajinských jadrových elektrárňach. Podľa agentúry Reuters to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kyjev uviedol, že ide o najrozsiahlejšie útoky na energetickú sieť od 24. februára, kedy Moskva začala inváziu. Ukrajinskí predstavitelia označili energetickú situáciu v krajine po ostreľovaní za kritickú.