Britská jadrová elektráreň Hinkley Point C dostala od vlády ďalšie tri roky na dokončenie

Strany posunuli rozhodujúci dátum, po ktorom môže vláda vypovedať dohodu o financovaní, na november 2036.

0
81
Hinkley Point C - výstavba 2 blokov EPR

Spoločnosť EDF, ktorá riadi výstavbu, stále očakáva, že prvý blok typu EPR bude uvedený do prevádzky v júni 2027. Následne bude elektráreň podporovaná zmluvou o rozdiele (CfD) na 35 rokov.

Spoločnosť Low Carbon Contracts Company (LCCC), ktorá zastupuje vládu Spojeného kráľovstva, oznámila zmenu konečného dátumu financovania jadrového projektu Hinkley Point C z 1. novembra 2033 na 1. november 2036. Financovanie projektu formou CfD schválila vláda v roku 2013 s referenčnou cenou 92,5 GBP/MWh (približne 107,5 EUR/MWh alebo 2610 CZK/MWh).

Ak sú ceny na veľkoobchodnom trhu nižšie, štát doplatí prevádzkovateľovi elektrárne rozdiel. Naopak, ak sú trhové ceny vyššie, prevádzkovateľ zaplatí rozdiel vláde. Na základe vzájomnej dohody bude toto financovanie fungovať počas 35 rokov.

Spoločnosť EDF má motiváciu dokončiť projekt včas, keďže referenčná cena sa po roku 2029 začne znižovať. Zmluva obsahuje aj konečný dátum, do ktorého musí prevádzkovateľ uviesť jednotku do prevádzky. Ak tak neurobí, môže o financovanie prísť. Práve tento konečný dátum teraz LCCC posunula o 3 roky.

„Toto predĺženie odráža prácu LCCC na projekte Hinkley Point C za posledných 20 mesiacov s cieľom pochopiť dôsledky COVID-19. Odráža tiež výsledok rokovaní ministerstva pre podnikanie, energetiku a priemyselnú stratégiu s China General Nuclear o jadrovom projekte Sizewell C,“ uviedla LCCC.

Nové jadrové bloky v Spojenom kráľovstve

Výstavba jadrovej elektrárne Hinkley Point C s dvoma reaktormi EPR s výkonom 1630 MWe sa začala v decembri 2018. 1. blok elektrárne mal byť pôvodne uvedený do prevádzky do konca roka 2025. Podľa plánu zverejneného v máji tohto roku však spoločnosť EDF plánuje termín spustenia na jún 2027. Súčasné náklady na výstavbu sa potom pohybujú v rozmedzí 25 až 26 miliárd libier (približne 705 až 733 miliárd Sk).

Plán projektu Hinkley Point C bol nedávno podrobne preskúmaný a zostáva nezmenený. Čistá a domáca elektrická energia je potrebná na zabezpečenie bezpečnej a cenovo dostupnej energie v Británii a na pomoc krajine pri znižovaní jej závislosti od plynu. Tím v Hinkley Point C usilovne pracuje na tom, aby sa elektráreň čo najskôr spustila.

– hovorca Hinkley Point C

Spojené kráľovstvo vsádza na jadrovú energiu a do roku 2050 chce postaviť osem nových reaktorov. Najďalej sú plány sesterskej elektrárne Sizewell C v Hinkley Point C. Začiatkom decembra vláda oznámila, že investuje 679 miliónov libier (približne 19,3 miliardy Sk) na získanie 50 % podielu v elektrárni Sizewell C a umožní spoločnosti China General Nuclear (CGN) odísť.

Vláda však už nepočíta s CfD pre nové elektrárne a bude používať model financovania založený na regulačných aktívach (RAB). Tento model umožňuje spoločnosti získať financie potrebné na výstavbu počas fázy výstavby, a nie až po uvedení elektrárne do prevádzky.