V lokalite kanadskej jadrovej elektrárne Darlington sa začínajú práce pre prvý malý modulárny reaktor

Odborníci začali s prípravou miesta pre prvý kanadský sieťový malý modulárny reaktor (SMR) v jadrovej lokalite Darlington spoločnosti Ontario Power Generation.

0
147
Jadrová elektráreň Darlington
Jadrová elektráreň Darlington. Foto: Ontario Power Generation

Nový SMR v Darlingtone bude prvým jadrovým reaktorom v Ontáriu postaveným za túto dekádu. Len tento projekt dodá 300 MW elektriny, čo stačí na napájanie 300 000 domácností.

Začiatok prípravy lokality nasleduje po tom, ako OPG v novembri predložila žiadosť o stavebné povolenie národnému jadrovému dozoru pre malé modulárne reaktory. V decembri 2021 si OPG vybrala GEH ako technologického partnera pre svoj projekt Darlington SMR. Prvá sieťová elektráreň má byť dokončená do roku 2028.

BWRX-300 od GEH je vodou chladený SMR s prirodzenou cirkuláciou s výkonom 300 MW s pasívnymi bezpečnostnými systémami a založený na existujúcom dizajne varného reaktora – ESBWR – ktorý je licencovaný v USA. Využíva tiež existujúci licencovaný dizajn paliva.

Darlington, severne od Toronta na brehu jazera Ontário, je jediným miestom v Kanade so schváleným environmentálnym hodnotením a licenciou regulátora pre nové jadrové elektrárne. Táto jadrová elektráreň má štyri bloky s ťažkovodnými reaktormi Candu 850 v komerčnej prevádzke.

Vláda Ontária uviedla, že prípravné práce sú ďalším míľnikom v pláne provincie vybudovať spoľahlivú, cenovo dostupnú a čistú elektrickú sieť potrebnú na umožnenie elektrifikácie a prilákanie ďalších investícií do ekonomiky provincie.

Ontário „vládne svetu“ v nových jadrových technológiách

„S globálnymi spoločnosťami, ktoré chcú expandovať v jurisdikciách s čistou a nákladovo efektívnou elektrinou, SMR pomôžu súťažiť a prilákať ďalšie investície, ktoré menia hru v ekonomike Ontária,“ povedal premiér Doug Ford. „Naša vláda to robí a buduje budúcnosť jadrovej energie priamo tu v Ontáriu, aby podporila potreby našej rastúcej provincie.“

V marci 2022 kanadská spoločnosť E.S. Fox získala zákazku na dodanie prípravných prác vrátane dodávky vody, elektrickej energie, informačných technológií a cestných služieb, čím sa pripravila pôda pre výstavbu SMR do roku 2028. Táto práca v hodnote 32 miliónov kanadských dolárov podporí viac ako 100 nových pracovných miest v regióne.

Minister energetiky Todd Smith povedal, že Ontário je svetovým lídrom, pokiaľ ide o nové jadrové technológie. „Darlington SMR… zabezpečí, že budeme mať elektrickú energiu, ktorú potrebujeme na podporu nášho úspechu pri riadení elektrifikácie a prilákaní nových pracovných miest do provincie vrátane bezprecedentných investícií, od výroby elektrických vozidiel a batérií až po výrobu čistej ocele.“

Smith nedávno absolvoval pracovnú cestu v Českej republike, Poľsku a Estónsku, aby diskutoval o jadrovej energii a SMR. Súčasťou tejto cesty bolo podpísanie nových zmlúv s významnými európskymi energetickými spoločnosťami ČEZ a Synthos Green Energy.

Ontário má v prevádzke 15 jadrových reaktorov – a tri reaktory v štádiu rekonštrukcie v jadrovej elektrárni Darlington – na troch miestach, ktoré poskytujú viac ako 50 % čistej elektriny v provincii.