Japonská vláda uvažuje o prevádzke reaktorov na viac ako 60 rokov

Japonské ministerstvo priemyslu zvažuje predĺženie životnosti jadrových reaktorov na viac ako súčasných 60 rokov s ambíciou dokončiť plán do konca roka, uvádzajú správy.

0
32
Japonská jadrová elektráreň Genkai. Zdroj: Japan Times
Japonská jadrová elektráreň Genkai. Zdroj: Japan Times

Plán je súčasťou vládneho úsilia znížiť emisie uhlíka a zabezpečiť stabilné dodávky energie ohrozené ruskou vojnou na Ukrajine, hovoria správy.

Ministerstvo hospodárstva, obchodu a priemyslu sa snaží predĺžiť počet rokov prevádzky jadrových elektrární tým, že plánované bezpečnostné odstávky budú považovať za oddelené od celkovej životnosti elektrárne. To by mohlo umožniť dlhšie fungovanie jadrových reaktorov.

Noviny Kyodo News uviedli, že ministerstvo je pripravené diskutovať o predĺžení životnosti jadrových elektrární s plánmi dokončiť svoje rozhodnutie do konca roka.

Podľa súčasných bezpečnostných pravidiel obmedzuje Úrad jadrového dozoru (NRA) prevádzkovú životnosť jadrových reaktorov na 40 rokov. So súhlasom NRO sa však toto obdobie môže predĺžiť až o 20 rokov.

Budúci rok môže byť v opätovnej prevádzke 17 reaktorov

Minister hospodárstva, obchodu a priemyslu Yasutoši Nišimura nedávno povedal, že Japonsko vyčlenilo 10 jadrových blokov na opätovné spustenie a v budúcom roku pracuje na reštartovaní ďalších siedmich, keďže sa snaží vyrovnať s prudko rastúcimi cenami energie.

Všetky komerčné reaktory v krajine boli odstavené po havárii vo Fukušime v roku 2011 a nie je dovolené ich reštartovať, kým neprejdú novými prísnymi bezpečnostnými kontrolami.

Pred haváriou Fukušima-Daiiči vyrábala japonská flotila 54 jadrových blokov približne 30 % elektrickej energie v krajine. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu v roku 2021 to bolo 7, 2 %.

Japonsko uviedlo, že reštartuje viac nečinných jadrových elektrární a pozrie sa na vývoj reaktorov novej generácie, ako aj na predĺženie životnosti existujúcich reaktorov v rámci zásadnej zmeny jadrovej politiky desať rokov po katastrofe vo Fukušime.

Správy v Japonsku citovali pána Nišimuru, ktorý povedal, že jadrová energia bude kľúčom pre energetickú bezpečnosť Japonska, keď sa krajina zameriava na uhlíkovú neutralitu.

Výzva premiéra na zváženie jadrovej energie novej generácie

Predseda vlády Fumio Kišida povedal, že nariadil vládnemu panelu, aby preskúmal, ako by sa dali použiť „jadrové reaktory novej generácie vybavené novými bezpečnostnými mechanizmami“, aby pomohli Japonsku dosiahnuť svoj cieľ uhlíkovej neutrality do roku 2050. Očakáva sa, že jeho rada re „zelenú transformáciu“ podá správu do konca roka.

Predseda vlády novinárom povedal, že poveril predstaviteľov, aby do konca roka prišli s konkrétnymi opatreniami vrátane „získania pochopenia verejnosti“ o udržateľnej energii a jadrovej energii.

Táto zmena smerovania zvýraznila boj Japonska o zabezpečenie stabilných dodávok energie v dôsledku vojny na Ukrajine a vyšších nákladov na energiu.

V Japonsku sa od havárie Fukušima-Daiiči vrátilo do prevádzky 10 komerčných jadrových reaktorov. Ďalších 17 reaktorov požiadalo o reštart. Podľa JAIF sa do prevádzky vrátili reaktory Genkai-3, Genkai-4, Ikata-3, Mihama-3, Ohi-3, Ohi-4, Sendai-1, Sendai-2, Takahama-3 a Takahama-4. V prevádzke je však len päť blokov, ďalšie prechádzajú kontrolami a bezpečnostnými aktualizáciami.