Druhý blok egyptskej El Dabaa už má stavebné povolenie

0
48
Satelitná snímka zachytáva progres pri výstavbe novej egyptskej JE El Dabaa na probreží Stredozemného mora. FOTO: Nuclear Engineering International

Egyptský úrad pre jadrovú a rádiologickú reguláciu vydal stavebné povolenie pre druhý blok jadrovej elektrárne El Dabaa. Ide o projekt novej výstavby, zariadenie sa po dokončení stane prvou komerčnou jadrovou elektrárňou v „krajine faraónov“.

Egyptský úrad pre jadrové elektrárne (NPPA), vlastník projektu El Dabaa, informoval, že v januári 2019 predložil žiadosti o stavebné povolenie na prvé dva bloky El Dabaa. Podľa NPPA do júla 2021 predložili všetku licenčnú dokumentáciu vrátane správ o bezpečnostnej analýze.

Ruské technológie aj financie

El Dabaa bude mať štyri reaktory VVER-1200 generácie 3+ dodané ruskou štátnou spoločnosťou Rosatom na základe dohôd podpísaných v rokoch 2015 a 2017. Návrh projektu ráta s chladením vodou zo Stredozemného mora. Prvý blok má začať komerčnú prevádzku v roku 2026. Rusko podľa nedávnych správ súhlasilo, že Egyptu požičia 25 miliárd USD na výstavbu projektu, s tým, že 85 % projektu sa zafinancuje prostredníctvom ruskej pôžičky splatnej za 22 rokov s trojpercentnou ročnou úrokovou sadzbou.

Prvý blok El Dabaa dostal stavebné povolenie od regulátora v júni 2022 a výstavba sa začala 20. júla 2022. Nedávno aktualizovaná databáza reaktorov PRIS Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) už zahŕňa aj projekt El Dabaa, pričom prvý blok sa označuje ako Eldabaa-1.

Jadrová lokalita El Dabaa sa nachádza asi 300 km severozápadne od egyptského hlavného mesta Káhira na pobreží Stredozemného mora. Po dokončení bude El Dabaa druhou jadrovou elektrárňou v Afrike aj v arabskom svete.