Skúšobnú prevádzku fínskej elektrárne Olkiluoto 3 prerušila porucha, jadrová bezpečnosť nie je ohrozená

Skúšobnú prevádzku jadrovej elektrárne Olkiluoto 3 prerušila porucha čerpadla.

0
215
olkiluoto
Fínska jadrová elektráreň Olkiluoto. Foto: TVO

Spustenie nového fínskeho jadrového bloku Olkiluoto 3 sa pravdepodobne oneskorí kvôli ďalším nepríjemnostiam. Dôvodom je zistenie, že počas skúšobnej prevádzky sa poškodilo čerpadlo napájacej vody. Porucha sa netýka jadrovej časti elektrárne, a preto nemá vplyv na jadrovú bezpečnosť. Podľa najnovších plánov mala byť jednotka uvedená do komerčnej prevádzky v decembri tohto roku.

Spoločnosť TVO, prevádzkovateľ tretieho bloku fínskej elektrárne Olkiluoto, uviedla, že počas kontrolných prác zistila poškodenie vnútorných častí čerpadiel napájacej vody umiestnených na ostrove turbíny.

Závada na bloku EPR s výkonom 1 600 MW pravdepodobne ovplyvní termín komerčnej prevádzky reaktora. Prevádzkovateľ spolu s dodávateľmi analyzuje vplyv a závery by mal oznámiť v najbližších dňoch. Projekt zatiaľ predpokladá uvedenie do prevádzky v decembri tohto roka.

„V napájacích čerpadlách umiestnených na turbínovom ostrove jadrovej elektrárne sa voda z napájacej nádrže čerpá do parných generátorov. Zistené poškodenie čerpadiel nemá vplyv na jadrovú bezpečnosť,“ uvádza sa v tlačovej správe TVO.

Nová jednotka Olkiluoto 3 už dosiahla plný výkon v rámci skúšobnej prevádzky koncom septembra. Spoločnosť TVO zverejňuje priebeh testov elektrárne na svojej webovej stránke. Zo zverejneného výhľadu vyplýva, že odstavená jednotka by mohla byť opätovne spustená v polovici novembra.

Problémy okolo Olkiluoto 3

Výstavba jadrového bloku sa začala v júli 2005 a pôvodne sa plánovala komerčná prevádzka v roku 2010. Projekt sa však počas svojej existencie oneskoril o viac ako desať rokov.

Dodávateľom projektu je konzorcium spoločností AREVA GmbH, AREVA NP SAS a Siemens AG. Jednotku pre spoločnosť TVO postavili na základe zmluvy s pevnou cenou na kľúč, pričom spoločne ručili za zmluvné záväzky až do konca záručnej lehoty.