Využívanie uhlia namiesto jadra v Nemecku je „zlý nápad“, hovorí aktivistka Greta Thunberg

Klimatická aktivistka Greta Thunberg uviedla, že ak už v Nemecku fungujú jadrové elektrárne, je chybou prejsť na uhlie.

0
111
Greta Thunberg
Greta Thunberg. Foto: Twitter @GretaThunberg

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová v komentári, ktorý nadchol nemeckých projadrových politikov a podráždil Zelených, odsúdila plán Berlína odstaviť zostávajúce jadrové elektrárne a zároveň zvýšiť spotrebu energie z uhlia.

V rozhovore, ktorého ukážku zdieľala na internete moderátorka Sandra Maischberger, švédska aktivistka povedala, že vypnutie jadrových elektrární je „zlý nápad“, ak to znamená prechod na uhlie:

Na otázku, či je jadrová energia vhodnejšia pre klímu, Thunberg odpovedala: „Záleží na tom. Ak sú už v prevádzke, myslím si, že by bolo chybou ich odstaviť a prejsť na uhlie.“

Nemecko plánovalo zatvoriť svoje tri zostávajúce jadrové elektrárne koncom roka. Vzhľadom na nedostatok plynu a dlhšie odstávky francúzskych jadrových elektrární, ktoré spôsobujú nedostatok a prudký nárast cien, sa teraz životnosť dvoch reaktorov pravdepodobne predĺži, ale len do apríla.

Berlín oživil nečinné uhoľné elektrárne, aby sa vyrovnal s energetickou krízou. Prevádzkovateľom odstavených hnedouhoľných elektrární zaplatí až 450 miliónov eur, aby ich pripravil na chod v prípade núdzových situácií túto zimu. Vláda však naďalej trvá na tom, že do roku 2030 používanie uhlia ukončí.

Reakcie prišli okamžite

V Nemecku, ktoré je tradične protijadrovou krajinou, je verejná diskusia o predĺžení reaktorov o niekoľko mesiacov oveľa kontroverznejšia ako o opätovnom spustení vysoko znečisťujúcich uhoľných elektrární. Thunbergovej komentára sa okamžite chytili projadroví politici, dokonca aj v rámci vládnucej koalície.

Minister financií Christian Lindner, ktorý je členom liberálnej Slobodnej demokratickej strany, povedal, že víta Thunbergovej „povzbudenie… v tejto energetickej vojne musí byť všetko, čo vytvára elektrickú kapacitu, pripojené k sieti. Dôvody hovoria samy za seba – ekonomické a fyzikálne.“

„To, čo povedala Greta!“ napísal na Twitteri poslanec Paul Ziemiak, člen opozičných kresťanských demokratov.

„Ak sa aj patrón Zelených zasadzuje za pokračovanie prevádzky jadrových elektrární, viete, akú ideologickú amatérsku prácu vykonáva [minister hospodárstva za Zelených] Robert Habeck a jeho strana,“ povedal Florian Hahn, poslanec bavorskej Kresťanskosociálnej únie.

Diskusia o jadrovej energii bola bolestivá pre environmentálne skupiny a pre Habeckovu stranu Zelených. Bývalá predsedníčka Zelených Simone Peterová, ktorá teraz pracuje pre Nemeckú federáciu pre obnoviteľné zdroje energie, uviedla, že Thunbergovej pripomienky „nedávajú zmysel“, pretože jadrové elektrárne už nie sú užitočné a používajú ruský urán.

„Samozrejme, je to veľmi vášnivá debata,“ hovorí Greta Thunberg.