Aktualizované: Rusi prepustili zo zajatia riaditeľa Záporožskej JE, do práce sa nevráti

0
56

Generálneho riaditeľa ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZJE) Ihora Murašova prepustili po tom, ako ho v piatok (30. 9.) zadržala ruská vojenská hliadka. Informoval o tom riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú agentúru (MAAE) Rafael Grossi. „Vítam prepustenie generálneho riaditeľa ukrajinskej jadrovej elektrárne v Záporoží Ihora Murašova. Bolo mi potvrdené, že Murašov sa bezpečne vrátil k svojej rodine,“ uviedol Grossi na twitteri. Podľa MAAE mala neprítomnosť Murašova v službe okamžitý a vážny vplyv na rozhodovanie pri zaisťovaní bezpečnosti a ochrany elektrárne.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení obvinilo Rusko z ďalšieho „aktu štátneho terorizmu“ a vážneho porušenia medzinárodného práva.

Podľa zdrojov amerického vysielateľa CNN Murašov po prepustení rezignoval na svoju funkciu generálneho riaditeľa ZJE a v týchto chvíľach nie je zrejmé, kto ho vo funkcii nahradí. Prevádzkovateľ ZJE, štátna spoločnosť Energoatom, zvažuje zmeny v manažérskej štruktúre najväčšej európskej jadrovej elektrárne v Záporoží.

Pôvodný text:

Ruskí vojaci zadržali generálneho riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne Ihora Murašova (na fotografii) a odvliekli ho na neznáme miesto. Šéfa najväčšej jadrovej elektrárne v Európe zastavili piatok 30. septembra okolo 16-tej hodiny ruské sily, keď bol na ceste z elektrárne do mesta Enerhodar. O jeho zadržaní informoval Petro Kotin, šéf ukrajinskej štátnej spoločnosti Energoatom, ktorá prevádzkuje Záporožskú JE.

„Vyviedli ho z auta a so zaviazanými očami ho odviezli na neznáme miesto. Rusko jeho zadržaním ohrozilo bezpečnosť Ukrajiny a najväčšej európskej jadrovej elektrárne,“ vyhlásil Kotin s tým, že o Murašovovom osude nemáme žiadne bezprostredné informácie. Kotin ďalej uviedol, že apeloval na prezidenta Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaela Grossiho, aby okamžite podnikol všetky potrebné kroky na urýchlené Murašovovo prepustenie.

Grossi hovoril s Rusmi

MAAE medzitým uviedla, že ruské orgány jej predsedu informovali o zadržaní riaditeľa Záporožskej JE s tým, že bol „dočasne zadržaný, aby odpovedal na otázky“. Agentúra ďalej dodala, že sa aktívne snaží získať vysvetlenia a dúfa „v rýchle a uspokojivé vyriešenie tejto záležitosti“. Očakáva sa, že predseda MAAE Rafael Grossi sa ešte tento týždeň zúčastní na rokovaniach v Kyjeve aj v Moskve. Jeho zámerom je vytvorenie neutrálnej zóny v okolí Záporožskej JE.

Záporožská JE je v centre osemmesačnej ruskej invázie na Ukrajine. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z jej ostreľovania, ktoré by mohlo spôsobiť jadrovú katastrofu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na demilitarizáciu oblasti v okolí jadrového zariadenia, v ktorom stále pracujú ukrajinskí občania.

Murašov nechcel Rusom prenechať elektráreň

Šéf Energoatomu Kotin vyzval ruské vojská, aby prepustili Murašova a okamžite zastavili akt jadrového terorizmu voči vedeniu a personálu elektrárne. Murašov bol proti odovzdaniu Záporožskej JE do správy Rosatomu, ruskej štátnej firmy, ktorá prevádzkuje jadrové elektrárne. Podľa zástupcov Energoatomu mal Murašov prístup k bezpečnostným kódom, koordinoval práce v elektrárni, zabezpečoval dodržiavanie protokolov a podával správy do Kyjeva. Ukrajinské úrady ho poverili vedením elektrárne len niekoľko dní pred vstupom ruských vojsk na Ukrajinu.

JE v Záporoží je pre Rusko strategickým územím a keďže ide o jadrovú elektráreň, ktorá sa ocitla uprostred ozbrojeného konfliktu, situácia v nej vyvoláva celosvetové obavy. Aktívne boje v jej blízkosti naznačujú, že v blízkej dobe pravdepodobne nezačne vyrábať elektrinu, a to zrejme ani v prípade, keby Rusi do jej štruktúr dosadili vlastné vedenie. Pred vojnou v JE pôsobilo približne 11-tisíc pracovníkov a hoci v strachu o vlastnú bezpečnosť mnohí utiekli, desiatky pracovníkov zostali na mieste, aby zaistili jadrovú bezpečnosť.