Belgičania napriek protestom odstavili 3. blok JE Doel

0
117

Tretí blok belgickej jadrovej elektrárne Doel s výkonom 1006 MW v piatok 23. septembra 2022 definitívne odstavili po 40 rokoch jeho prevádzky. Doel-3 je jedným zo štyroch blokov JE Doel, ktorý vlastní francúzska energetická spoločnosť Engie, nachádza sa severne od prístavného mesta Antwerpy a postavili ho v roku 1978. O štyri roky neskôr ho uviedli do prevádzky.

V Belgicku tak zostalo šesť jadrových reaktorov, tri z nich v JE Doel a ďalšie tri v JE Tihange. Do odstavenia 3. bloku v JE Doel vyrábali v Belgicku približne 40% elektriny z jadra, čo je šiesty najvyšší podiel na svete.

Dva bloky o dekádu dlhšie

Belgicko v snahe vyhnúť sa nedostatku dodávok energie sa po vypuknutí vojny na Ukrajine zaoberá rozhodnutím predĺžiť o 10 rokov obdobie, v ktorom by prevádzkovalo dva reaktory: Doel-4 a Tihange-3, takže by mali vyrábať až do roku 2035.

Momentálne platí, že ostatné bloky budú postupne odstavovať. Doel-3 ukončil výrobu elektriny minulý týždeň a Tihange-2 to čaká vo februári budúceho roka.

Belgická vláda chcela na hroziacu energetickú krízu zareagovať predĺžením obdobia prevádzky bloku Doel-3, ale po rokovaniach dospeli k záveru, že v tejto fáze už to nie je technicky a exekutívne zrealizovateľné.

Protest proti nezmyselnému rozhodnutiu

Odstavenie Doel-3 sprevádzali protesty, na ktorých demonštranti vyvesili transparent s nápisom „Prečo zatvárate jadrovú elektráreň uprostred energetickej a klimatickej krízy?“. Protestujúci hlásali dôležitosť predĺženia prevádzky jadrových reaktorov v čase nedostatku energie. „Sme tu dnes za Doel-3, prvý reaktor v Belgicku, ktorý má byť úplne vyradený z prevádzky a odstavený,“ povedal jeden z protestujúcich, ktorý žiadal, aby vláda prehodnotila svoje rozhodnutie. Zároveň zdôraznil, že Belgicko podľa neho potrebuje každú megawatthodinu elektriny, ktorú na svojom území v takomto náročnom období vyrobí.

Viac o jadrovej energetike v Belgicku sa dočítate tu.