Operátori v Záporožskej JE museli odstaviť posledný reaktor

0
108

Časté ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne (ZJE) na Ukrajine si vynútilo odstavenie jej posledného funkčného reaktora. Jadrová elektráreň pred týždňom prišla o vonkajší zdroj energie po tom, ako boli v dôsledku ostreľovania odpojené všetky jej elektrické vedenia. Niekoľko dní fungovala v tzv. „ostrovnom režime“ a vyrábala elektrinu iba pre dôležité chladiace systémy zostávajúceho reaktora. Akonáhle sa Ukrajincom podarilo ZJE znova pripojiť k elektrickej sieti, operátori reaktor odstavili, aby zabránili katastrofe. V Záporoží aj naďalej prebiehajú ťažké boje.

Záložný zdroj na 10 dní

Prevádzkovateľ jadrovej elektrárne, spoločnosť Energoatom informovala, že v sobotu (10.9.) neskoro večer obnovili jedno z vedení napojených na ukrajinskú energetickú sieť, čo umožnilo prevádzkovať bezpečnostné a ďalšie systémy elektrárne. „Prijali sme preto rozhodnutie o odstavení energobloku č. 6 a presmerovali sme ho do najbezpečnejšieho stavu – studenej odstávky,“ uvádza spoločnosť vo vyhlásení.

Energoatom tvrdí, že naďalej existuje veľké riziko, že dôjde k opätovnému prerušeniu dodávky elektrickej energie zvonka a v takom prípade by elektráreň musela zapnúť núdzové dieselgenerátory, aby udržala reaktory chladné a zabránila ich roztaveniu. Problémom je podľa šéfa Energoatomu kapacita záložného zdroja, ZJE má totiž zásobu nafty iba na 10 dní.

Grossi volá po vytvorení bezpečnostnej zóny

Prevádzkovateľ ZJE opätovne vyzval ruské sily, aby opustili Záporožskú elektráreň a umožnili vytvorenie „demilitarizovanej zóny“ v jej okolí. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), ktorá má momentálne v elektrárni dvoch expertov, v nedeľu potvrdila, že externé napájanie v Záporožskej jadrovej elektrárni bolo obnovené: „Po obnovení elektrického vedenia, ktoré spája ZJE s rozvodňou neďalekej tepelnej elektrárne, odstavil prevádzkovateľ ZJE posledný funkčný reaktor, ktorý počas uplynulého týždňa dodával elektrárni potrebnú energiu po jej odpojení zo siete.“

Pracovníci MAAE prítomní v elektrárni boli podľa agentúry o tomto vývoji informovaní a potvrdili ho aj ukrajinské orgány. Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi pred pár dňami vyzval na vytvorenie bezpečnej zóny okolo elektrárne, aby sa zabránilo katastrofe.

Záporožskú jadrovú elektráreň obsadili ruské ozbrojené sily v marci, krátko po začiatku invázie na Ukrajinu (24. februára). Frontová línia sa nachádza v blízkosti elektrárne a v poslednom čase sa preto opakovane stala terčom ostreľovania. Zo zodpovednosti zaň sa Kyjev a Moskva obviňujú navzájom. Ostreľovanie objektu vyvoláva u medzinárodného spoločenstva obavy z možnej jadrovej katastrofy.

Čítajte viac:

Od misie MAAE očakávame viac než len analýzu situácie, povedal Zelenskyj počas stretnutia s Grossim

Ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne 29. augusta 2022