Od misie MAAE očakávame viac než len analýzu situácie, povedal Zelenskyj počas stretnutia s Grossim

Ukrajina od návštevy Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v Záporožskej jadrovej elektrárni očakáva nielen analýzu situácie, ale aj požiadavky na demilitarizáciu zariadenia a jeho okolia. Podľa tlačovej agentúry Ukrinform to včera počas stretnutia so šéfom MAAE Rafaelom Grossim v Kyjeve povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

0
27
Vlajka Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. Zdroj: IAEA
Vlajka Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. Zdroj: IAEA

„Dôverujeme vašim odborníkom. Chceli by sme však, aby to nebola len inšpekcia,“ povedal Zelenskyj.

„Pre nás sú dôležité naliehavé požiadavky MAAE, OSN… na urýchlenú demilitarizáciu elektrárne, stiahnutie všetkých vojakov Ruskej federácie so všetkými zbraňami, oslobodenie našej elektrárne,“ povedal ďalej prezident a dodal, že je tiež potrebné odovzdať jadrovú elektráreň pod kontrolu Ukrajiny.

Podľa neho je to jediný spôsob, ako odstrániť riziká spojené s jadrovou energiou. Obavy z možnej jadrovej havárie sa objavili po tom, ako najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe v marci obsadila invázna ruská armáda. „Je to jedna z prioritných bezpečnostných otázok pre Ukrajinu a celý svet,“ uviedol Zelenskyj podľa agentúry AFP a varoval, že v dôsledku obsadenia zariadenia Ruskom hrozí jadrová katastrofa.

Delegácia MAAE pod vedením Grossiho pricestovala do Kyjeva, odkiaľ sa má presunúť na inšpekciu do jadrovej elektrárne v Záporoží. Zariadenie sa v posledných týždňoch dostalo pod paľbu kritiky, z ktorej sa navzájom obviňujú Ukrajina aj Rusko. Naďalej ho udržiava v chode ukrajinský personál, ale je pod dohľadom ruských vojakov a expertov.

MAAE už skôr uviedla, že cieľom misie je posúdiť fyzické poškodenie elektrárne, funkčnosť bezpečnostných systémov a pracovné podmienky zamestnancov, ako aj prijať „naliehavé ochranné opatrenia“.

Rusko tiež súhlasilo s tým, aby jadroví inšpektori cestovali cez ukrajinské územie, ale podľa poradcu vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajla Podoliaka Rusko zámerne ostreľuje koridory určené na ich cestu v snahe prinútiť misiu cestovať cez okupované územia.

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi na Ukrajinu zavítal už viackrát. Na fotke je zachytený počas návštevy Černobyľu v závere marca 2022. FOTO IAEA.org