Nemecko domácnostiam „naordinuje“ úspory energií, na železnici zasa uprednostní vlaky s uhlím

Nemecká vláda minulý týždeň schválila súbor záväzných opatrení na úsporu elektrickej energie a rozhodla tiež, že nákladné vlaky s uhlím na vyťažených koridoroch budú mať prednosť pred osobnými. Ide o zachovanie energetickej bezpečnosti – vyhlásili po zasadnutí vlády ministri hospodárstva a dopravy Robert Habeck a Volker Wissing.

0
44
Nemecko
Najnovšie opatrenia v Nemecku sa budú týkať spotreby energií.

Nemecko kvôli neistým dodávkam zemného plynu z Ruska znižuje spotrebu energie a aktivovalo už aj záložné uhoľné elektrárne.

„Kapacita železníc je naplnená, takže sa nezaobídeme bez stanovenia priorít,“ povedal minister Volker Wissing o preprave uhlia. Poznamenal, že prioritizácia vlakov na prepravu uhlia nebude plošná, bude sa týkať vybraných koridorov. „To, že osobné vlaky budú musieť v prípade potreby stáť, nebolo jednoduché rozhodnutie,“ povedal. Poznamenal, že rozsah obmedzenia sa nedá odhadnúť, pretože bude závisieť od skutočnej potreby energie a plánovania železničných tratí.

Robert Habeck, spolkový minister hospodárstva a ochrany klímy, tiež považuje za potrebné uprednostniť energetické vlaky. Podľa jeho slov to bude závisieť aj od stavu nemeckých riek, najmä Rýna, ktoré trpia nedostatkom vody v dôsledku sucha. Nízka hladina rieky neumožňuje plavbu plne naložených lodí. Habeck oznámil, že vláda súhlasila s balíkom opatrení na úsporu energie.

Úspory zahŕňajú okrem iného nariadenie, aby sa verejné budovy, ako sú radnice a kancelárie, nevykurovali na viac ako 19 stupňov Celzia a aby sa chodby a haly nevykurovali vôbec. Vláda považuje 19 stupňov za prijateľné pre kancelárske a iné fyzicky náročné profesie. Nemocnice, domovy dôchodcov a materské školy sú oslobodené od dane, ale napríklad v školách sa nepredpokladá vykurovanie vstupných hál.

Nočné osvetlenie fasád budov bude zrušené a majitelia domácich bazénov nebudú môcť ohrievať vodu plynom a elektrinou. Cez noc, konkrétne od 22:00 do 6:00, nebudú osvetlené ani reklamné plochy.

Habeck tieto opatrenia označil za krátkodobé a budú platiť šesť mesiacov, teda počas vykurovacej sezóny.

„Nečelíme nedostatku elektrickej energie, ale bojujeme s prudkým nárastom jej cien,“ povedal minister Habeck, ktorý tiež opakovane vyzval verejnosť, aby šetrila, ale dodal, že vláda nebude chodiť po bytoch s teplomerom. „Nechceme nikomu merať teplotu v spálni,“ povedal.

Okrem týchto krátkodobých opatrení sa pripravuje aj súbor strednodobých úsporných opatrení, o ktorých však Spolková rada, ktorá zastupuje regióny Nemecka, ešte nerozhodla. Tu sa počas pravidelných kontrol vykurovacieho systému plánujú povinné úpravy vykurovacieho systému. Habeck očakáva úsporu až 2,5 % spotreby plynu.

V hre je ešte stále aj jadro

Nemecko možno nebude túto zimu schopné nahradiť všetok svoj dovoz ruského zemného plynu a možno sa uchýli k ponechaniu svojich troch zostávajúcich jadrových elektrární v prevádzke. Povedal to kancelár Olaf Scholz a minister hospodárstva Robert Habeck na vládnom dni otvorených dverí v Berlíne.

Podľa tlačových správ v Nemecku obaja páni zdôraznili, že hoci existuje možnosť predĺženia životnosti reaktorov po decembri, je zvažovaná len kvôli rastúcim obavám, že najväčšia európska ekonomika nebude schopná nahradiť zmenšujúce sa zásoby zemného plynu. z Ruska.

Scholz poukázal na problémy s údržbou a opravami vo Francúzsku – kde boli elektrárne odstavené pre problémov s koróziou – ako pripomienku problémov, ktorým čelia staršie jadrové elektrárne. Prevádzkovatelia troch jadrových elektrární uviedli, že sú otvorení diskusii o takejto možnosti so zákonodarcami, zdôraznili však potrebu rýchleho rozhodnutia. Štúdia alebo „záťažový test“ o bezpečnosti dodávok, ktorý pomôže Nemecku rozhodnúť o jadrových elektrárňach, bude k dispozícii do konca mesiaca alebo začiatkom septembra, povedal kancelár Scholz.

Naopak, nemecký minister financií Christian Lindner bol optimistickejší, pokiaľ ide o vyhliadky na dočasné predĺženie životnosti troch reaktorov – Isar-2, Emsland a Neckarwestheim-2. „Je toho veľa, čo treba povedať o využívaní troch jadrových elektrární, ktoré máme,“ povedal na dni otvorených dverí.

Asi 60 % Nemcov je za predĺženie životnosti zostávajúcich jadrových elektrární, vyplýva z nedávno zverejneného prieskumu Allensbachu pre Frankfurter Allgemeine Zeitung.