Jadro má v Japonsku najväčšiu podporu od Fukušimy

0
115
Japonská jadrová elektráreň Genkai. Zdroj: Japan Times
Japonská jadrová elektráreň Genkai. Zdroj: Japan Times

Podpora návratu k jadrovej energii presiahla v Japonsku prvýkrát od havárie v JE Fukušima-Daiiči 60-percentnú mieru. Informoval o tom bývalý výkonný riaditeľ Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) Nobuo Tanaka. Verejnú mienku podľa neho ovplyvňuje energetická zraniteľnosť Japonska, ktoré sa bez jadra môže dostať do vážnych problémov ešte do konca tohto roka.

Plánujú spustiť štyri ďalšie bloky

Japonsko si podľa Tanaku chce zaistiť dodávky energie, ale zároveň aj pracovať na dosiahnutí uhlíkovej neutrality do roku 2050. A dosiahnuť v týchto záujmoch rovnováhu bude práve čoraz náročnejšie. „Verejná podpora jadru v Japonsku presahuje 60 percent! A je to vôbec prvýkrát, čo podpora jadrovej energie od havárie vo Fukušime presiahla polovicu populácie,“ povedal Tanaka, ktorý šéfoval IEA v čase fukušimskej havárie a momentálne predsedá fóru Innovation for Cool Earth Forum na konferencii Global Supertrends 2022. Japonská jadrová energia je podľa Tanaku bezpečnejšia, zdôraznil však neustále minimalizovanie jej rizika a jej zachovanie exkluzívne pre mierové účely.

Predseda vlády Japonska Fumio Kišida v júli vyhlásil, že chce počas najbližšej zimy prevádzkovať deväť komerčných jadrových blokov, aby vyriešil hroziaci nedostatok elektriny, čím sa ich počet zvýši o štyri. Tento krok umožní krajine zabezpečiť približne 10% svojich potrieb elektriny z jadrovej energie. Nový minister priemyslu Jasutoši Nišimura sa zaviazal, že zabezpečí stabilné dodávky energie a to vrátane zvýšenia produkcie z jadra.

Klesnú v zime energetické zásoby?

Japonsko má podľa miestnych masmédií dostatok elektriny na leto, lenže počas zimy sa kapacita dodávok môže zmenšovať. Väčšina japonských jadrových elektrární je odstavená v dôsledku prísnejších bezpečnostných predpisov zavedených po havárii vo Fukušime pred 11-timi rokmi. Pred haváriou vyrábala japonská flotila 54 jadrových blokov približne 30% elektriny v krajine. V roku 2020 to bolo podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) iba 5,1%.

Od havárie sa do prevádzky vrátilo 10 jadrových reaktorov. Podľa Japonského fóra atómového priemyslu (JAIF) so sídlom v Tokiu sú to Genkai-3, Genkai-4, Ikata-3, Mihama-3, Ohi-3, Ohi-4, Sendai-1, Sendai-2, Takahama-3 a Takahama-4. Päť z nich v súčasnosti vyrába elektrinu a podľa denníka Nikkei Asia na zvyšných piatich prebiehajú kontroly a bezpečnostné aktualizácie.